Konceptni kamion Volvo Trucks-a: testiranja hibridnog pogona za primjenu u transportu na duge relacije

Ekologija

Konceptni hibridni kamion Volvo

Novo konceptno vozilo Volvo Trucks-a prvo je vozilo na hibridni pogon namijenjeno prijevozu na duge relacije. Kombiniran s još nekim poboljšanjima na vozilu, ovaj pogon pridonosi ukupnom smanjenju potrošnje i emisije CO2 i do 30%.
Ovo je vozilo nasljednik konceptnog kamiona predstavljenog u svibnju 2016. godine, a poboljšani su aerodinamika i otpor kotrljanja, te su smanjene mase, dok je najvažnija novost upravo hibridni pogon, jedan od prvih u razvoju za teške kamione i prijevoz na dugim relacijama.

Claes Nilsson, glavni izvršni direktor kompanije Volvo Trucks o ovom je projektu izjavio:“Nastojimo biti na vodećem mjestu u području elektromobilnosti te neprestano testirati granice kada je riječ o smanjenju potrošnje goriva i emisijama”, te dodao još kako je uvjeren da će tijekom sljedećih godina elektromobilnost i hibridna tehnologija postati sve važnija.

Hibridni pogonski sklop generira električnu energiju pri vožnji nizbrdo (na nagibima većim od 1%) i pri kočenju, te ju pohranjuje u akumulatorima koje kamion koristi u režimu električnog pogona na ravnim cestama ili blagim nagibima. Pomoć pri ovim izmjenama vrste pogona svakako je napredna inačica sustava I-See razvijena posebno za hibridne pogone, koja analizira topografiju terena na koji vozilo nailazi i na temelju te analize između dizelskog i električnog pogona diktira odabir ekonomičnije solucije.

Konceptni hibridni kamion Volvo

Procjenjuje se da će ovaj sustav omogućavati isključenje dizelskog motora i do 30% vremena, te će se na taj način uštedjeti 5-10 % goriva. On također omogućuje vožnju isključivo na električni pogon do 10 km, čim se omogućuje rad bez emisije štetnih plinova i buke, što je osobito pogodno pri ulascima i prolascima kroz naseljena mjesta.

“Prijevozi na dugim relacijama danas čine značajan udio ukupne potrošnje energije u transportnom sektoru. Uporaba hibridnih tehnoloških rješenja donosi značajno potencijalno smanjenje potrošnje goriva i emisija te označava važan korak prema postizanju naših i društvenih ciljeva u budućnosti”, rekao je Lars Mårtensson, direktor odjela Volvo Trucks-a za ekologiju i inovacije.