Kome Peveci pjevaju

Kolumna

Kriza ne jenjava. Sve je veći broj kamiona parkiranih uz cestu, s natpisom "Prodaje se". I sve manje onih koji bi ih kupili.

Nedavno sam sjedio (vaš urednik, iliti onaj tko je složio veći dio ove stranice) u lokalnom kafiću uz kavicu u prijepodnevnim satima. I kako to zna biti kad čovjek ne bude često po kafićima prijepodne – sretne se dosta ljudi, nekih sasvim drugih lica nego u ostala doba dana. Tako je i tog prijepodneva naišao dobar poznanik, prijevoznik kojeg nisam vidio barem godinu dana.

Na pitanje "Kako je?" samo je odmahnuo rukom.

"A kako može biti?"

Dva kamiona, sad već starija Actrosa. Jednog će, kaže, možda i prodati.

 

Prije nekoliko godina imao je dobar posao s jednom poznatom tvrtkom, obnovio vozni park, tada su Actrosi bili njegov ponos – lijepi i gotovo novi. Onda je krenulo nizbrdo.

"Vozio sam ture za 4.200,00 Kn i bio zadovoljan. Onda je došao Pevec, srušio cijenu na 2.100,00 Kn. Sad je propao a cijene su ostale iste."

Poznata priča. Nikad nije bilo lakše kupiti kamion nego proteklih godina. Krediti, leasing… Neki su zagrizli megalomanski, kupili na desetke. I precijenili svoju snagu, napravili loše kalkulacije. Pojavom krize prvi su pali upravo veliki i loše organizirani. I ostavili dar-mar na tržištu prijevoza. 

Manji a stariji i iskusniji su uglavnom preživjeli, prvenstveno zbog navike da ulažu tek onoliko koliko imaju. No, više ne žive, tek preživljavaju. 

I psuju "pevece" u rano jutro.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *