Kögel Big-MAXX u Poljskoj

Vijesti - svijet

Kögel  Big-MAXXVeć dugo se u Europi lome koplja oko maksimalnih dimenzija cestovnih teretnjaka. Mnoge su se države odlučile za eksperimentalne faze u kojima se dodjeljuje limitiran broj posebnih dozvola za vozila izvan standardnih gabarita.

Krugu europskih država koje eksperimentiraju s veličinom cestovnih transportera pridružila se i Poljska izdajući 300 specijalnih dozvola za isto toliko poluprikolica dužine 14,92m, a sve to pod nadzorom državnog instituta “Instytut Transportu Samochodowego” sa sjedištem u Varšavi. Svrha nadzora je proučavanje pozitivnih i negativnih efekata koje će donijeti ovakva vozila, a sve s ciljem mogućeg povećanja dosadašnjih maksimalnih gabarita cestovnih teretnjaka.

Prijedlog za taj projekt došao je od strane njemačkog proizvođača Kögel, koji je do sada zauzimao značajno mjesto u raspodjeli poljskog tržišnog kolača prodaje poluprikolica. Zbog toga ne čudi što je polovina tih dozvola (150) vezana narudžbom upravo za Kögel, dok će ostalih 150 poluprikolica proizvesti poljska tvrtka Wielton.

Kögel  Big-MAXX cooler

Cijena tih posebnih dozvola odabranim prijevoznicima vjerojatno neće predstavljati poseban problem – 800 EUR godišnje je prava sitnica u odnosu na 1,3 metra povećanja dužine, tj. 9 kubičnih metara povećanja kapaciteta.

Na slične eksperimente do sada su se odvažile i neke druge države. U Njemačkoj od 2006. godine prometuje 300 takvih vozila, a čini se da će češka vlada biti najliberalnija u ovoj problematici: u Češkoj je veoma blizu realizacije odluka kojom će se dodjeljivati neograničen broj dozvola za ovakva vozila u češkom unutarnjem prometu po kvartalnoj cijeni od 220 EUR.

Italija je također pristala na sličnu opciju testiranja s 15 vozila koje će vući 15-metarske poluprikolice proizvođača Rolfo, Merker, Viberti i Omar. Načelno, interes su pokazale i vlade Nizozemske, Velike Britanije i Španjolske.

U Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini Kögel svoje Big-Maxx poluprikolice prodaje bez ikakvih zakonskih limita ili potrebnih dodatnih dozvola.

Ukoliko istraživanja koja se provode u spomenutim europskim zemljama budu dala zadovoljavajuće rezultate, vrlo je vjerojatno da će se zakoni EU vezani uz maksimalne gabarite teretnih cestovnih vozila izmijeniti, te će logičnom inercijom i sve okolne države biti motivirane na preispitivanje svojih zakona vezanih uz tu problematiku.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *