Kamioni na napuhavanje ili kako obmanuti protivnika

Zanimljivosti

Britanski kamion na napuhavanje u drugom svjetskom ratu

Jedan od najzanimljivijih trikova kojima su se služili saveznici u drugom svjetskom ratu bio je upotreba maketa kamiona, tenkova i aviona s namjerom da se protivnika odvrati od pravih ciljeva, te da on potroši svu silu bombi na obasipanje bezazlenih igračaka.

U početku su se koristile improvizirane makete od drveta i platna (što i nije bilo nešto novo, takve “varalice” postojale su valjda već stoljećima), no nakon nekoliko takvih obmana piloti Luftwaffe-a postali su oprezniji. Tada su saveznici počeli proizvoditi makete na napuhavanje, poprilično vjerne kopije pravih vozila i borbenih sredstava, te njima postizali nove uspjehe u obmani Hitlerovih snaga.

 

Ovaj način zavaravanja protivnika opstao je sve do ratova novoga doba. Tako su npr. američki piloti potrošili svu silu projektila gađajući napuhane jugoslavenske lažnjake u ratu na Kosovu, a gotovo svaka moderna vojska u svojoj opremi ima lažne kamione, tenkove i avione na napuhavanje opremljene malim zračnim kompresorima koji maketu u mjerilu 1:1 mogu napuhati za svega nekoliko minuta.


Ruski kamion na napuhavanje