Kamion(i) godine 2022. – DAF XF, XG i XG+

Vijesti

DAF kamion godine 2022.

Na temelju pravila Međunarodnog kamiona godine (International Truck of the Year – IToY), godišnja nagrada dodjeljuje se kamionu koji je uveden na tržište u prethodnih 12 mjeseci, a koji je dao najznačajniji doprinos učinkovitosti cestovnog prijevoza. Ova se presuda oslanja na nekoliko kritičnih kriterija, uključujući tehnološku inovaciju, udobnost, sigurnost, voznu sposobnost, ekonomičnost goriva, “otisak” na okoliš i ukupne troškove vlasništva (TCO).

DAF-ovi nove generacije XF, XG i XG+ izabrani su za Međunarodni kamion godine 2022. od strane žirija sastavljenog od 24 urednika i novinara koji predstavljaju 24 vodeća časopisa o kamionima iz cijele Europe.
Ova je prestižna nagrada uručena Harryju Woltersu, predsjedniku korporacije DAF Trucks, tijekom dana za novinare na Solutrans sajmu komercijalnih vozila i karoserija francuskom Lyonu.
S rezultatom od 150 glasova, DAF-ov asortiman “long distance” teških kamiona porazio je glavne takmace, Ivecovu nedavno lansiranu seriju T-Way i Mercedes-Benz električni eActros druge generacije.

Iskorištavajući u potpunosti prednosti novih propisa EU o masi i dimenzijama, DAF je stvorio asortiman kamiona sa značajno poboljšanom aerodinamikom, ekonomičnošću, aktivnom i pasivnom sigurnošću te udobnošću za vozača.
Članovi žirija IToY tijekom probnih vožnji u Španjolskoj i srednjoj Europi cijenili su izvrsnu vidljivost koju pružaju veliko vjetrobransko staklo i bočna stakla s niskim pojasevima  zajedno sa sustavom digitalnog vida koji zamjenjuje stražnje retrovizore, te novom kamerom za kutni pogled.

Novinari su također pohvalili performanse novih ekonomičnih pogonskih sklopova, temeljenih na motorima Paccar MX-11 i MX-13 u kombinaciji s automatiziranim mjenjačem TraXon, te progresivnim značajkama prediktivnog tempomata s proširenim funkcijama Eco-roll.


DAF-ov XF Hydrogen – prototip kamiona na vodik s motorom s unutarnjim izgaranjem osvojio je nagradu za inovaciju 2022.

DAF XF Hydrogen

Ova je nagrada, koja potvrđuje ogromne tehnološke promjene i energetsku tranziciju koje se odvijaju u automobilskom sektoru, DAF-ovom kamionu dodijeljena s pobjedničkim rezultatom od 92 glasa, ispred Mercedes-Benzovog GenH2 kamiona, dugolinijskog vozila s pogonom na gorive ćelije.

Žiri je pohvalio karakteristike upravljanja, besprijekorno ubrzanje i korisničko sučelje čovjek-stroj (HMI) prototipa. HMI je značajka cijele nove DAF-ove nove generacije, koja je također dizajnirana za buduće pogonske sklopove s nultom emisijom.