Zanimljivosti concept volvo future volvo thumb

Kamioni budućnosti – stvarniji nego što mislite

Volvo ConceptZa samo deset godina kamioni će se bitno razlikovati od današnjih kamiona. Barem to misli Rikard Orell, upravitelj odjela za dizajn pri korporaciji Volvo Trucks i jedan od idejnih začetnika projekta Concept Truck 2020, smione vizije kamiona budućnosti korporacije Volvo Trucks.

 

Kako će izgledati transport na velike udaljenosti u budućnosti? Automatski upravljani dugački kamioni u neprekinutim kolonama na zelenim super-autocestama koje povezuju kontinente.

Ovo je vizija budućnosti iz koje su proizišle ideje za novi koncept dizajna Volvo Concept Truck 2020. Ali hoće li svijet zbilja tako izgledati za samo deset godina?

 

“O tome se radi”, kaže Rikard Orell, upravitelj odjela za dizajn pri kompaniji Volvo Trucks. “Tehnologija se sve brže razvija. Zbog toga naša vizija budućnosti nije vizija neke daleke budućnosti. Velik dio tehnologije iz projekta Volvo Concept Truck 2020 već je dostupan, ostatak tehnologije mora se razviti. Trebamo se odvažiti i odlučno zakoračiti u raspravu te pokazati što možemo i želimo napraviti. Ako ništa ne poduzmemo, riskiramo da nam napredak promakne ispred nosa.”

Sigurniji i učinkovitiji transport

Cestovni se promet razvija i širi te mora postati sigurniji i učinkovitiji. Koncept dizajna kompanije Volvo sadrži ideje kako to postići. Neke od tih ideja mogu se primjeniti u današnjoj proizvodnji, dok bi ostale trebale pobuditi zanimanje i potaknuti rasprave.

Bežično povezivanje vozila u duge nizove koji jure diljem kontinenata brzinom 90km/h jedna je od zanimljivijih ideja.

“To će biti moguće kad se ostvare vizije transportnog sektora o zelenim koridorima”, kaže Rikard Orell. “U toj su viziji vozila za prijevoz teških tereta odvojena od ostatka prometa te voze posebnim trakama. Kao vlakovi, samo bez tračnica.”

Volvo Concept Trucks

Ovakav promet ima mnogo prednosti. Veća je sigurnost na cestama, usluge transporta zauzimaju manje mjesta i trošenje cesta je smanjeno. Potrošnja goriva i emisije CO2 opadaju zahvaljujući smanjenom otporu kad kamion vozi u struji zraka vozila koje vozi ispred njega. Uz to, vozač se može odmarati za volanom dok kamion sam vozi. Ako se ovo smatra praznim hodom, vrijeme transporta može se smanjiti, roba će se brže dostavljati, a vozači se mogu ranije vratiti svojim obiteljima i prijateljima.

Prostrano i dobro prozračeno radno okruženje

U kompaniji Volvo Trucks vozač je u središtu pažnje. Zbog toga i svaki koncept dizajna kompanije Volvo Trucks sadrži brojne ideje o unapređenju vozačevog radnog okruženja. U projektu Volvo Concept Trucks 2020 radno okruženje vozača je prostrano, dobro prozračeno i lišeno svega što bi moglo ometati vozačev rad.

Volvo Concept interijer

“Uobičajenu instrumentnu ploču zamijenili smo tankoslojnom pločom na kojoj su informacije prilagođene vozaču”, kaže Rikard Orell. “Pločom se upravlja preko touchpada, baš kao kod iPhonea. Time smo uštedili mnogo prostora.”

Još jedna ideja kojom smo uštedili prostor je vozačevo sjedalo elegantnih linija s tankim, prozračnim mrežastim naslonom koje više sliči na modernu uredsku stolicu nego na uobičajeno vozačevo sjedalo. Iza vozača nalazi se sofa koja se navečer može rasklopiti u širok, udoban krevet.

Osvjetljenje u kabini podijeljeno je u zone prilagođene vozačevom radu u kabini ili odmoru.

Vozač je okružen velikim staklenim površinama koje osiguravaju dobru vidljivost prema van, ali i prema unutra. Ovo pogoduje vizualnom kontaktu vozača i ostalih sudionika u prometu i sprečavanju nesreća. Zaštita privatnosti i zamračenje navečer elektronički se uključuju.

Volvo Concept nacrti

Aerodinamična zaštita pri sudaru

Tim koji je radio na dizajnu također je težio postizanju uglađenih linija eksterijera kamiona zbog kojih se veličina kamiona prividno smanjuje. Sprijeda se na kamionu nalaze prednja LED svjetla i pokazivači smjera. Retrovizori su zamijenjeni kamerama čije se snimke prikazuju na unutrašnjosti vjetrobrana.

Na donjem dijelu prednje strane vozila nalazi se zaštita pri sudaru izbačena prema naprijed oko pola metra. Ovaj “nos” smanjuje posljedice prilikom frontalnog sudara s automobilom, a također se pokazalo da poboljšava aerodinamična svojstva kamiona.

„Budući da je nos sigurnosna funkcija, smatramo da ga se ne bi trebalo ubrajati u maksimalnu dozvoljenu dužinu vozila, kao što se ni retrovizore danas ne uključuje u maksimalnu dozvoljenu širinu vozila”, ističe Rikard Orell.

Neke su stvari ostale iste. Još uvijek imamo natpis Globetrotter na krovu, ali je redizajniran tako da ga se uskladi s linijama cijelog vozila i smanji otpor. Vozač može preko instrumentne ploče promijeniti tekst natpisa.

Volvo Concept

Sljedeći korak je stražnji kraj kamiona

Dakle, oblikovanje dizajna eksterijera kamiona uglavnom je usredotočeno na aerodinamiku. Ali koliko je zapravo moguće smanjiti silu otpora promjenama na kamionu?

“Tako daleko smo dogurali u oblikovanju prednje strane vozila da će daljnje promjene osnovnog oblika osigurati samo marginalna poboljšanja”, kaže Rikard Orell. “Međutim, doći će do mnogih promjena kad započnemo s radom na dizajnu stražnje strane vozila. Tamo ima puno neiskorištenog potencijala što se tiče aerodinamike.”