Kako to rade Poljaci – zaklada “Truckers Life”

Sport i zabava

Truckers Life vježbaonica za aktivni život vozača kamiona

Niti jednom dugogodišnjem vozaču kamiona nije potrebno previše opisivati s kakvim se sve profesionalnim bolestima i zdravstvenim tegobama profesionalni vozači bore tijekom svog radnog staža. Profesionalnim oboljenjima vozača pridonose rad isključivo u sjedećem stavu, nepravilna ishrana, neuredan odnos vremena provedenog u radu, odmaranju i slobodnim aktivnostima, te općenito manjak fizičkih aktivnosti koje uključuju kretanje cijeloga tijela.

Rastući problem prepoznali su i u Poljskoj, državi s jakim cestovno-transportnim sektorom u kojem je zaposleno oko 700.000 profesionalnih vozača. Procijenjeno je da oko 2/3 njih pate od prekomjerne težine i podložni su razvoju bolesti srca. U svrhu borbe za zdravlje vozača kamiona u Poljskoj je 2013. godine osnovana neprofitna organizacija “Truckers Life”, koja od 2016. djeluje kao zaklada od javne važnosti.

Ova zaklada prikuplja donacije sponzora, mahom tvrtki iz branše prijevoza, te pomoću njih ostvaruje uvjete za zdraviji život vozača kamiona – izgrađuje teretane na otvorenom, organizira natjecanja, nutricionističke edukacije i vodi preventivne zdravstvene centre, “Zone zdravlja” koje nadziru zdravstveno stanje vozača na cestama.

Truckers Life vježbaonica za aktivni život vozača kamiona

Do sad je zaklada “Truckers Life” primila brojne nagrade za rad, uz pomoć sponzora izgradili su 109 vježbališta u četiri države – Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj i Litvi, te su preventivno pregledali zdravlje 2000 vozača. Osim putem službene web-stranice, te brojnih vijesti u medijima, “Truckers Life” aktivno okuplja zainteresirane vozače putem socijalnih mreža i mobilne aplikacije “ActiveTrucker”.

www.truckerslife.eu

www.facebook.com/truckerslife.eu/

#activetrucker

Fotografije: “TruckersLife”