Iveco Strator – reinkarnacija klasike

Vijesti - svijet

Image“Kljunaši”, kamioni klasične koncepcije s motorom ispred kabine su sve veća rijetkost na europskom tlu. Posljednji na tržištu bili su modeli Volva i Scanie, zapravo tek europske verzije kamiona popularnih u Americi i Australiji. Povlačenjem tih modela s tržišta, Europa je ostala bez “nosatih” kamiona.

Nastalu rupu u ponudi nastoji popuniti Iveco modelom Strator, europskom replikom svoje australske uzdanice Iveco Powerstar, kamionom koji je u Nizozemskoj nastao zapravo tek pukim slučajem.

Prvi Iveco Strator je narastao na osnovi Iveco Stralis 6×4 modela, tek s dizajnom kljuna preuzetim od australskog Iveco modela. Do svega je zapravo došlo kada je nizozemski prijevoznik Martens odustao od kompliciranog poduhvata uvoza Iveco kamiona iz Australije, te je nizozemskom Ivecovom dealeru, tvrtki Charles Feijts Groep prepustio izradu europske inačice Iveco kljunaša, odobrenu od strane Iveco centrale. Rezultat je moderan europski kljunaš s Euro5 motorom.

Koliki će uspjeh Iveco u Europi ostvariti ovim modelom pokazat će budućnost. Očigledno je da kljunaši i u Europi imaju svoje zagrižene poklonike.


Image