Iveco spreman za nova partnerstva

Vijesti - svijet

Iveco S-Way, foto: Iveco Group

CNH Industrial završio je planirano razdvajanje s Iveco grupom 31. prosinca 2021. godine. Time se zatvara ovo poglavlje vlasništva nad Ivecom nakon kojeg se CNH Industrial, dosadašnji vlasnik, planira usredotočiti na poljoprivredne strojeve i građevinsku opremu, primarni smjer svog poslovanja. Dionice Iveco grupe od jučer, 3. siječnja, javno su dostupne za trgovanje na milanskoj burzi pod oznakom “IVG”.

Iveco je drugi najveći europski igrač u segmentu srednjih gospodarskih vozila nakon Daimlera, pokazali su podaci lobističke grupe ACEA za 2020. godinu, ali tehnološki zaostaje za konkurentima na tržištu teških gospodarskih vozila. Izvršni direktor Iveco grupe Gerrit Marx je na konferenciji za novinare rekao da će Iveco sa zanimanjem gledati na partnerstva u Aziji koja mu daju priliku za dijeljenje tehnologije, međusobnu opskrbu komponentama ili nastavak zajedničkih razvojnih projekata.

Strateški cilj Iveca je razvoj vozila s nultom emisijom, a grupa cilja na prihod od 16,5-17,5 milijardi eura (18,7-19,8 milijardi dolara) do 2026. godine, što je ukupna godišnja stopa rasta od 5% u odnosu na 2019., prije pandemije COVID-19.