Ista žetvena mjerica za kamione i traktore?

Riječ urednika

Traktor s dvije kamionske prikoliceŽetva je počela. Kao i svake godine, a osobito ove krizne, žetva je izvor posla i mršave zarade mnogim prijevoznicima. No, sve veći dio tog posla uzimaju traktori, koji su sve brži i efikasniji.

Netko će reći “To je sasvim u redu, ratari imaju sposobnu mehanizaciju za prikupiti i prevesti vlastite proizvode”… No, nije sve baš tako jednostavno.

Dok cijena godišnje registracije (skupa s potrebnim predradnjama pregleda tahografa, vatrogasnih aparata i slično) za jedan tegljač s pripadajućom poluprikolicom iznosi oko trideset tisuća kuna, traktori često voze i – NEREGISTRIRANI. No, to je tek početak priče. Budući da su sve snažniji, često možemo vidjeti traktore s zakačenim isluženim kamionskim prikolicama, za koje nemaju adekvatne zračne instalacije.

Osim toga, traktoristi su često u pretovaru tih prastarih kamionskih prikolica, ponekad i za trećinu dozvoljene nosivosti, često s poluispravnom signalizacijom. Vozeći na plavi dizel, naravno, jer on zbog njih i postoji.

Dakle, pokušajte zamisliti jedan moderan John Deere, koji može razviti brzinu i do 40-50 km/h, koji ore cestu s dvije kamionske prikolice natrpane s po dvadesetak tona, s potpuno nedoraslim sustavom kočenja i krnjom, poluispravnom (ili čak i nepostojećom) svjetlosnom signalizacijom, čiji vozač s nekoliko piva u sebi bez ikakvih problema prolazi pored kontrola prometne policije “Jer je to normalno, to su seljaci, a sad im je žetva”…

A malo iza njega – policija kontrolira kamion ne bi li ga otkrila u pretovaru od stotinu kilograma, isti onaj kamion za kojeg je masno plaćena registracija, za čijim upravljačem sjedi vozač koji ne smije okusiti ni kapi alkohola, čiji kamion ne smije okusiti ni kapi plavog dizela i kojem svaka žaruljica mora biti ispravna i na mjestu…

I kad sve to vidite, upitajte se tko je tu normalan, gdje je tu zakon i sigurnost cestovnog prometa.

Naravno, ne zaboravite na aktualnu problematiku “bezgriješnih” seljaka, koji svoju pravdu traže blokirajući ceste. I zapitajte se, barem na tren – kako će izgledati kad to isto zbog svojih problema naprave i prijevoznici.

Jer seljaci su očigledno pametniji (bar kad je njihova vlastita računica u pitanju), potvrđuje se to u praksi. Zašto onda ne slijediti njihov primjer?

Islužena kamionska prikolica

Na slici: islužena “ljepotica”, kamionska prikolica ponuđena na prodaju na jednom agro-forumuOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *