Iron Knight – dvostruki rekorder

Vijesti - svijet

Volvo Iron Knight - svjetski brzinski rekorder

Kamion Iron Knight kompanije Volvo Trucks dvostruki je brzinski rekorder – srušio je svjetske rekorde u kretanju iz mjesta u kategorijama na 500 i 1000 metara.

Volvo Iron Knight, kojega vozi Boije Ovebrink, službeni je svjetski brzinski rekorder na 500 i 1000 metara. Tijekom rada na kamionu, stručni tim kompanije Volvo Trucks pronašao je inovativne načine s objedini tehnološka rješenja i dizajn. Kamion koji ruši rekorde prilagođen je u svakom aspektu, osim motora i serijski proizvedenog mjenjača I-Shift s dvostrukom spojkom.
„To pokazuje da naš mjenjač I-Shift s dvostrukom spojkom ima ogroman potencijal i da vas u ekstremnim uvjetima neće ostaviti na cjedilu. Činjenica da se u kamionu koji ruše svjetske rekorde koristi jednak mjenjač kao u serijski proizvedenom modelu FH nešto je na što smo vrlo ponosni”, kaže Claes Nilsson, predsjednik i izvršni direktor kompanije Volvo Trucks.

Vrijeme novog brzinskog rekorda na 1000 m pri kretanju iz mjesta je 21,29 sekundi, ostvarena je prosječna brzina od 169 km/h. Iron Knight je također srušio i rekord na 500 m uz brzinu od 131,29 km/h i vrijeme od 13,71 sekundi. Rekordi su ostvareni na zatvorenoj stazi u sjevernoj Švedskoj.

Volvo Iron Knight i Boije Ovebrink - svjetski brzinski rekorder

Volvo Iron Knight i Boije Ovebrink - svjetski brzinski rekorder

Vozač Boije Ovebrink ima više od 30 godina iskustva u natjecanju automobila i kamiona. Prethodno je srušio pet brzinskih rekorda, a 1994. godine bio je europski šampion u kamionskim utrkama. O ovom je kamionu rekao: „Iron Knight kompanije Volvo Trucks može se sažeti jednom riječju: savršenstvo. Prekrasan je i nenadmašan u pogledu snage kada pritisnete gas do daske. To je moj treći kamion koji ruši svjetske rekorde i ne mogu zamisliti boljeg nasljednika za kamione Wild Viking i Mean Green”.

Video zapis s rušenja rekorda pogledajte ovdje:

Iron Knight – kamion koji ruši rekorde

– Sa snagiom od 2400 KS, okretnim momentom od 6000 Nm i težinom od 4,5 tone, Iron Knight ima omjer snaga/težina veći od 0,5 KS/kg.

– Motor D13 postavljen je u sredini i značajno je modificiran, a ima četiri turbopunjača s intercoolerom.

– U kamion je ugrađen I-Shift mjenjač s dvostrukom spojkom. Osim što je spojka ojačana (diskovi i pritisne ploče proizvedeni su od sinter materijala), mjenjač je isti kao na serijski proizvedenim kamionima Volvo FH.

– Elektronika je svedena na minimum.

– Softver je reprogramiran kako bi se omogućile visoke performanse.

– Kabina je aerodinamički optimizirana i izrađena od stakloplastike. U bočnim oblogama nalaze se veliki otvori kojima se u motor doprema zrak za hlađenje.

– Tijekom pokušaja obaranja rekorda Iron Knight je postigao najveću brzinu od 276 km/h.


Volvo Iron Knight - svjetski brzinski rekorder

Volvo Iron Knight - svjetski brzinski rekorder

Volvo Iron Knight - svjetski brzinski rekorder