Indijci i Kinezi za europskim upravljačima

Vijesti - svijet

Jedan od rastućih problema Europe i njezinog cestovnog prijevoza svakako je manjak vozača. Problem je to prije svega zapadne Europe i rješenje za njega mnogi su vidjeli u vozačima iz centralne i istočne Europe. Međutim, događa se nešto nepredviđeno: ekspanzija cestovnog prijevoza u zemljama srednje i istočne Europe dovodi do iste situacije i u tim zemljama, tako je ozbiljan manjak vozača zabilježen u Poljskoj (čak 15.000 vozača manje od potreba tržišta) i Rumunjskoj.

Nedavno je jedan od govornika na seminaru IRU (Međunarodna unija cestovnog prijevoza, International Roadtransport Union) izazvao podsmijeh slušatelja pri spomenu mogućnosti kineskih vozača za upravljačima europskih kamiona. Da mjesta podsmijehu nema govori i činjenica da u Rumunjskoj i Mađarskoj već nekolicina Indijaca voze tamošnje kamione, tako da je samo pitanje vremena kada ćemo vidjeti i Kineze.

Dakle, bez obzira koliko posao vozača bio lak, težak, dobro ili loše plaćen, ova situacija s ozbiljnim manjkom vozača svrstava to zanimanje među sigurnija zanimanja u Europi.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *