Presjek gume Goodyear s ugrađenim sustavom AMT - featured img

Goodyear počeo ispitivanje AMT guma koje samostalno kontroliraju tlak

Presjek gume Goodyear s ugrađenim sustavom AMT

AMT (Air Maintenance Technology) naziv je tehnologije automatskog održavanja tlaka u gumama tvrtke Goodyear. Ovu tehnologiju Goodyear je počeo razvijati 2011. godine, a trenutno je u fazi praktičnog ispitivanja u nekoliko voznih parkova sjevernoameričkih prijevoznika.

Sustav AMT putem peristaltičkih pumpi održava konstantan tlak u gumama tijekom cijele vožnje. Konstantno ispravan tlak u gumama pomaže održavanju minimalne potrošnje goriva, a samim time i smanjenoj emisiji štetnih plinova. AMT osim toga pridonosi i produženju životnog vijeka gume i većoj sigurnosti.

Ova tehnologija isključuje bilo kakvu potrebu za kontrolom tlaka i pumpanjem guma, jer je cjelokupan sustav, uključujući i minijaturnu pumpu ugrađen u gumu.

Presjek gume Goodyear - vidljiva ugrađena pumpa sustava AMT
Presjek gume – vidljiva je ugrađena pumpa Goodyear sustava AMT

Prijevozničke tvrtke sa sjedištem u Kanadi i SAD koje su uključene u ova ispitivanja testirati će ovu tehnologiju u svakodnevnom radu tijekom 18 mjeseci, a njezine je prednosti prepoznao i Ured za tehnologiju vozila Ministarstva energije SAD-a koji je za razvoj AMT tehnologije izdvojio 1,5 milijuna USD.

Funkcioniranje sustava Goodyear AMT