Fokus na vozaču: nova generacija Volvo Trucks teških kamiona

Vijesti
Novi Volvo kamioni
Novi Volvo FM, FH, FH16 i FMX kamioni

Tvrtka Volvo Trucks ovih je dana predstavila četiri nova kamiona s naglaskom na okruženje vozača, produktivnost i sigurnost – Volvo FH, FH16, FM i FMX, koji su do sad predstavljali oko dvije trećine isporuka tvrtke Volvo Trucks.

„Zaista smo ponosni na ovu veliku investiciju za budućnost. Naš je cilj biti najbolji poslovni partner naših kupaca, čineći ih još konkurentnijima i pomoći im da privuku najbolje vozače na sve žešćem tržištu “, kaže Roger Alm, predsjednik Volvo Trucks.

Rastuća potražnja za prijevozom broj iskusnih vozača širom svijeta učinila je nedovoljnim. Europske procjene pokazuju da je oko 20 posto svih radnih mjesta vozača upražnjeno. Kako bi svojim klijentima pomogli pri zapošljavanju i zadržavanju najboljih vozača, tvrtka Volvo Trucks usredotočila se na razvoj novih kamiona kako bi ih učinila sigurnijim, učinkovitijim i atraktivnijim radnim alatima za iskusne, kvalificirane vozače.
Kamioni tvrtke Volvo Trucks ponuđeni su s više različitih novodizajniranih i atraktivnih modela kabina, te mogu biti optimizirani za širok raspon primjena. Kod “long distance” kamiona kabina je zapravo vozačev drugi dom, dok u regionalnom prijevoza ona često služi kao mobilni ured. Stoga su dobra vidljivost, ergonomija, udobnost, upravljivost, niska razina buke i sigurnost bile ključne točke za razvoj svih novih modela kamiona Volvo.

Novi Volvo FM
Novi Volvo FM

Volvo FM i Volvo FMX – nova kabina s više prostora i poboljšanom vidljivošću

Novi Volvo FM i Volvo FMX kamioni mogu se pohvaliti potpuno novom kabinom koju odlikuju mnoge iste funkcije zaslona kombiniranog instrumenta kao u većim Volvo modelima. Njihova unutarnja zapremnina povećana je za jedan kubični metar, a vidljivost je sada još bolja zbog većih prozora, spuštene linije vrata i novih retrovizora.
Volan s funkcijom podesivog stupa omogućava da se položaj u vožnji u većoj mjeri prilagodi vozaču, a donji krevet u spavaćoj kabini je postavljen na većoj visini nego ranije, što pruža veću udobnost i ispod kreveta stvara dodatni prostor za odlaganje. Dnevna kabina ima novi 40-litarski pretinac za odlaganje s unutarnjom rasvjetom na stražnjoj strani kabine. Za daljnja unaprijeđenja komfora kamioni su dobili pojačanu termo /zvučnu izolaciju i senzorski kontroliran klima uređaj opremljen filtrom s aktivnim ugljenom.

Novo sučelje za vozače u svim modelima

Vozačevo područje odlikuje potpuno novo sučelje za informiranje i komunikaciju, a koje za cilj ima olakšavanje pregleda i upravljanje različitim funkcijama, stvarajući manje stresa i ometanja. Potpuno digitalni, 12-inčni zaslon kombiniranog instrumenta olakšava odabir potrebnih informacija u svakom trenutku, a dodatni 9-inčni bočni prikaz za infotainment, podršku za navigaciju, transportne informacije i nadzor putem kamera na dohvat je ruke vozača. Funkcijama je moguće upravljati gumbima na volanu, glasovnim upravljanjem ili putem dodirnog zaslona i upravljačke ploče zaslona.

Novi Volvo FH
Novi Volvo FH

Unaprijeđenje sigurnosti – poboljšani sustavi za pomoć u izbjegavanju nezgoda

Poboljšanje sigurnosti postignuto je novim funkcijama poput prilagodljivih dugih svjetala u kamionima Volvo FH i Volvo FH16, rješenje koje je među proizvođačima kamiona prvi predstavio upravoVolvo Trucks. Sustav poboljšava sigurnost za sve sudionike u prometu automatskim reduciranjem intenziteta LED dugih svjetala gašenjem dijela njihovih segmenata kada se kamion približi nadolazećem prometu ili drugom vozilu sa stražnje strane.
Vožnju olakšava i poboljšana prilagodljiva regulacija brzine (ACC) i regulacija brzine na nizbrdicama koja automatski aktivira kočnice kotača kada je potrebna dodatna sila kočenja za održavanje konstantne brzine. Volvo dinamičko upravljanje, uz sigurnosne sustave pomoć za držanje trake i pomoć za držanje stabilnosti, dostupno je kao opcija, a elektronski upravljani kočni sustav (EBS), preduvjet za sigurnosne karakteristike poput upozorenja na sudar sa sigurnosnom kočnicom i elektroničkog sustava za kočenje (EBS), od sada je dio osnovne opreme novih kamiona. Sustav prepoznavanja cestovnih znakova otkriva znakove na cestama poput ograničenja pretjecanja, ograničenja brzine i vrste ceste te ih prikazuje na zaslonu kombiniranog instrumenta.

Efikasni motori i alternativni pogonski sklopovi

Zaštita okoliša i ekonomija važni su čimbenici za moderne prijevozničke tvrtke. Kako neće postojati jedinstveni izvor energije koji će riješiti sve probleme vezane uz klimatske promjene, a različiti će prijevoznički segmenti i zadaci zahtijevati razna rješenja, nekoliko vrsta pogonskih sklopova nastaviti će paralelno postojati u doglednoj budućnosti.
Na mnogim tržištima Volvo FH i Volvo FM dostupni su s plinskim LNG motorom usklađenim s Euro 6 normom koji nudi ekonomičnost potrošnje goriva i performanse usporedive s ekvivalentnim Volvo dizelskim kamionima, no s daleko povoljnijim ekološkim klarakteristikama. Motor na plin može biti pokretan bioplinom, što smanjuje emisije CO2 za do 100 % ili prirodni plin koji smanjuje emisije CO2 za do 20 % u usporedbi s ekvivalentnim Volvo dizelskim kamionima.
Novi Volvo FH odlikuje i novi Euro 6 dizelskim motor koji je uključen u I-Save paket, omogućujući znatnu uštedu goriva i smanjenu emisiju CO2. Npr. u prijevozu na velike udaljenosti novi Volvo FH s funkcijom I-Save kombinira novi D13TC motor s paketom novih značajki i može uštedjeti do 7 % goriva. Poboljšane su i Euro 3 i 5 verzije sa značajkama poput Volvo pomoći okretnom momentu.

Izvor: www.volvotrucks.hr