Pregovori napokon pri kraju: finski Sisu Auto ispunio uslove za preuzimanje srpskog FAP-a

Vijesti - svijet

SISU Polar
Kamion Sisu Polar

Još krajem svibnja 2014. godine preuzimanje poklekloga srpskog proizvađača kamiona FAP (Fabrika automobila Priboj) od strane finske kompanije Sisu Auto najavili su premijer Srbije Aleksandar Vučić i vlasnik Sisu Auta Timo Korhonen. Preuzimanje se trebalo dogoditi još prošle jeseni, no usporili su ga srpska birokracija i čekanje izglasavanja novih zakona, ali i pregovori o broju uposlenih radnika i FAP-ovoj strukturi i dugovima.

Timo Korhonen
Timo Korhonen i suradnici u FAP-u 2014.
Finci su postavili dva uslova: da država regulira zaostale dugove FAP-a, te da se iz korporacije FAP izdvoje četiri poduzeća koja ih ne zanimaju. Uslov srpske vlade bio je da finska tvrtka postupno, u etapama zaposli minimalno 600 radnika od više od 900, koliko broje trenutni pogoni FAP-a.

Sredinom proteklog tjedna srpska Agencija za privatizaciju priopćila je da je Sisu Auto ispunio uslove za stjecanje većinskog vlasništva nad poduzećem FAP. Očekuje se da će ugovor o strateškom partnerstvu biti potpisan do kraja tekućeg mjeseca, a da će se do kraja godine rekonstruirati i opremiti pogoni te obučiti prvih 200 radnika koje je tvrtka Sisu Auto spremna uposliti u samom početku. Preostalih 400 radnika čije je zapošljavanje uvjetovala vlada Srbije Finci su se obvezali uposliti u sljedeće tri godine.

Srpski pogoni Sisu Auta u početku će proizvoditi komponente za male serije usko specijaliziranih vozila namijenjenih teže pristupačnim terenima, a po uspostavi pune proizvodnje očekuje se da će se u FAP-ovim pogonima sklapati vozila Sisu Polar.


Pogoni FAP-a u Priboju
Fabrika automobila Priboj – pogoni posrnulog srpskog diva