Ex YU – što rade?

Zanimljivosti

ImageŠto rade danas ex-YU proizvođači kamiona TAM, FAP i Zastava? Tragom tog pitanja malo smo pronjuškali internetom.

 

Image

“Marbus” – Lijepi i moderni autobusi s MAN motorima

Slovenski TAM još uvijek postoji, sada pod imenom TVM (Tovarna Vozil Maribor) i u suradnji s tvrtkom MAN proizvodi autobuse i kamione opremljene MAN motorima. Najveći dio prihoda ostvaruje njihov brand “Marbus” s nekoliko serija modernih autobusa različitih kapaciteta prijevoza.

Image

Kamionski dio proizvodnje limitiran je na vojne kamione TVM 182 T10 4×4. Osim spomenutog, TVM se bavi i preradama/nadogradnjama Iveco furgona – zanimljiva prerada svakako je Kruhar, pokretna pekara proizvedena u više primjeraka za slovensku pekarsku asocijaciju, te prerade Iveco kombija u policijska vozila za alžirsko tržište. U Mariboru se sklapaju i atraktivni Neoplan aerodromski autobusi.

Image

“Neoplan” aerodromski autobus

Ostali… Južnije je situacija puno lošija. Pribojski FAP utopio se u nelikvidnosti svojstvenoj srpskoj privredi poslije zbivanja na ovim područjima. Teško im je uopće ući u trag. Mediji pišu o pregovorima s raznim tvrtkama, američkim, europskim, tko će ih više znati. Od svih tih pregovora očigledno nije bilo ništa. Web-stranicom fap.co.yu služi se web-hosting tvrtka za privlačenje nezasluženih posjeta svojoj web stranici.

Image

ZK 101 – od 1,3 do 2,4 t

Kragujevački “Zastava-kamioni” nisu puno napredovali od dana kada smo ih bolje poznavali. Još uvijek proizvode kamione bazirane na zastarjelim linijama Iveco lakih kamiona, te kombije i neke čudne male kipere, također na Iveco-bazi.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *