Europska kultura oldtimera

Povijest

U zemljama s razvijenom auto-industrijom (Njemačka, V. Britanija, Italija, Švedska) razvijena je i kultura očuvanja automobilističke povijesti. Nije to zaobišlo ni povijest teretnih vozila. Fenomen restauracije teretnjaka osobito je izražen u Velikoj Britaniji u kojoj su kroz povijest nastajale i nestajale mnoge tvrtke koje su se bavile proizvodnjom kamiona (Atkinson, ERF, Foden, Commer, Leyland, Bedford, Seddon, Guy).

Nijemci i Šveđani također ne prezaju od restauracije svoje transportne povijesti, pa se na europskim zbivanjima vezanim za kamione i transport često može vidjeti i poneki lijepo restauriran Mercedes, Scania-Vabis, Volvo, Magirus-Deutz, Saurer…

Iako u Hrvatskoj nikad nije postojala auto-industrija, svjedoci smo učestalog prisustva prastarih vozila na našim cestama. Možda se netko i kod nas sjeti, tj. prepozna potencijal restauracije starih vozila u reklamne svrhe, kako to čine npr. Britanci kod kojih je čest slučaj da transportna tvrtka ima barem jedan kamion-oldtimer, uređen i uljepšan do krajnosti, kojeg koriste za lakše transporte na kratkim relacijama, zapravo više u svrhu vlastite promidžbe.

U galeriji ispod možete vidjeti neke takve primjere.

A ukoliko znate za neki slično uređen stari kamion, molimo vas da nam to javite na info@hr-kamioni.com .