Ekološke vinjete za Njemačku dostupne i u Hrvatskoj

HR vijesti

Feinstaubplakette - Njemačka ekološka vinjetaVjerojatno već znate da je još početkom kalendarske godine 2008. sukladno europskoj direktivi u Njemačkoj stupio na snagu Zakon o ekološkim zonama koji ograničava prometovanje za pojedina vozila.

Eko zone su označene odgovarajućim prometnim znakovima, a promet u njima je dozvoljen samo onim vozilima koja posjeduju odgovarajuću ekološku vinjetu (ovisno o emisiji štetnih plinova i mikro prašine).

Vinjete dolaze u tri boje, zelena vinjeta izdaje se na neograničeni period dok žuta i crvena vrijede do 2010.g, odnosno dok Republika Njemačka ne promijeni zakon.

Kazna za vožnju bez vinjete u ekološkim zonama iznosi  40 eura i negativni bod u prometnom registru. Važno je napomenuti da se ove odredbe odnose i na vozila iz inozemstva kao što su: osobni automobili, kamioni, autobusi, svejedno da li se radi o poslovnom ili turističkom putovanju.

Ono što vjerojatno niste znali jest da njemačke ekološke vinjete možete zatražiti i u Hrvatskoj, posredstvom tvrtke Dekra Ekspert d.o.o.

Više informacija potražite na www.dekra.hr.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *