EBS kočioni sustav

Sigurnost

U zadnja dva desetljeća svjedoci smo (ili žrtve?) prodora elektronike u svaki segment života i rada, počevši od mikrovalne pećnice u kućanstvu, mobitela u džepu pa sve do raznih elektroničkih sklopova u vozilima – od uređaja za upravljanje radom motora pa sve do upravljanja kočionim sustavom.

EBS ili elektronski kočioni sustav (Electronic Braking System) je nastojanje da se elektronikom kočenje dovede do maksimuma efikasnosti kojeg dopušta fizika. EBS je potpuno izbacio zračni impuls kao pokretač kočionog sistema kod teretnih vozila. Pritiskom na papučicu kočnice vi zapravo šaljete električni impuls koji se u kompjuteru EBS sustava obrađuje zajedno s mnogim parametrima (brzina, osovinsko opterećenje, potisak tereta, status diferencijala) i šalje različite impulse odvojeno na svaki kotač vozila.

 

No, nije ni to sve. U EBS su integrirani i neki drugi već poznati sustavi kao npr. ABS (sustav protiv blokiranja kotača), ATC (Automatic Traction System, po nekima ASR ili TCS, sustav protiv proklizavanja pogonskih kotača) i valjda sve ostalo što se može integrirati u EBS sustav da bi on postao centrala stabilnosti vozila pri vožnji i kočenju.

Na sljedećoj slici možete vidjeti kako to izgleda.

EBS kočioni sustav Meritor WABCO

Prednosti EBS sustava su sljedeće:

  • Smanjuje broj kočionih komponenti i zračnih vodova
  • Unaprijeđuje dijagnostiku kompletnog kočionog sustava
  • Detektira trošenje kočionih komponenti i o njihovom stanju izvješćuje vozača
  • Omogućuje predvidljivije ponašanje vozila pri kočenju
  • Bitno skraćuje zaustavni put
  • Unaprijeđuje stabilnost vozila
  • Vozaču daje osjećaj kočenja poput onog u osobnom vozilu

Posljednje generacije elektroničkih uređaja za kamione omogućuju vam da teška teretna vozila vozite lakoćom kakvom vozite svog “BMW-a” ili “Opela” kada dođete doma. I vjerojatno nemate ništa protiv toga, zar ne?


 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *