Digitalni tahograf – “crna kutija” kamiona

Oprema

Hrvatska će do kraja 2008. ili početkom 2009. godine uvesti obveznu primjenu digitalnog tahografa u teretnom i putničkom cestovnom prometu, sukladno važećim propisima Europske unije. Do tada treba stvoriti zakonske i infrastrukturne preduvjete za prelazak s analognih na digitalne tahografe, koji su od kolovoza ove godine obvezni u svim zemljama Europske unije, a na ostalima je da ih u promet uvedu do 2010. godine.

Ugradnja digitalnog tahografa bit će obavezna za teretna vozila nosivosti preko 3,5 t i za putnička s više od 8 sjedišta.

Actia digitalni tahograf

Na slici: digitalni tahograf “SmarTach” francuske tvrtke Actia

Digitalni tahograf utjecat će na povećanje sigurnosti u prometu jer omogućava preciznu kontrolu korištenja brzine vožnje, pređene kilometraže, radnog vremena profesionalnih vozača, potrebnog odmora i sličnih zapisa. Njegovo korištenje temeljit će se na softveru EU-a, te čip karticama, personaliziranim za svakog profesionalnog vozača. Na čip karticama pohranjivat će se svi relevantni podaci – radno vrijeme, kilometraža, korištenje odmora tijekom vožnje i sl. – a na temelju toga, rečeno je, prijevozničke tvrtke vodit će evidencije radnog vremena. Time će se, kako je istaknuto, izbjeći i manipulacije koje su moguće u okviru analognih tahografa, te dobiti precizne informacije, što bi trebalo utjecati i na povećanje sigurnosti u prometu.

Proizvođači digitalnih tahografa su Mannesmann VDO (Siemens grupa), Stoneridge Electronics i Actia. Cijenama je NEMOGUĆE ući u trag na internetu, dakle – vrlo vjerojatno je da su pozamašne.

Svaki proizvođač ima u ponudi i multimedijalne tečajeve za obuku vlasnika i vozača za rad s digitalnim tahografom.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *