DFD sustav – zaštita okoliša i značajne uštede uz mogućnosti sufinanciranja

Ekologija
Renault Premium poduzeća Čakom d.o.o. pogonjen DFD kombinacijom
Renault Premium poduzeća Čakom d.o.o. pogonjen DFD kombinacijom Dizel/UNP

Prije podosta godina (2007.) pisali smo o sustavu DFD (Dual Fuel Diesel), tehnologiji koja je u to vrijeme bila još u povojima. Od tada se dosta toga promijenilo – DFD je zaživio i u Hrvatskoj i pokazao svoje prednosti u voznim parkovima komunalnog gospodarenja te u prijevozu putnika.

Nadogradnja DFD uređaja
Čakom d.o.o. – nadogradnja DFD uređaja

Da podsjetimo: DFD je sustav miješanja dvaju vrsta goriva od kojih je osnovno gorivo dizel, a njemu je dodan LPG (“Liquid Petrol Gas”, hrv. UNP tj. ukapljeni naftni plin) ili CNG (“Compressed Natural Gas”, hrv. SPP tj. stlačeni prirodni plin). Prednost ovog sustava jest što se može naknadno dodati na postojeća vozila pogonjena dizelom, a ostvaruje značajne uštede i smanjuje emisiju štetnih plinova.

DFD sustavi su proteklih godina našli svoje mjesto i u programima sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), te samim time postali još atraktivnija opcija opremanja voznih parkova.
Neke tvrtke su se već uvjerile u prednosti sustava DFD. Riječki Autotrolej ugradio je UNP DFD sustave početkom 2014. godine u 11 svojih autobusa gradskog prijevoza putnika.
U prvih 9 mjeseci eksploatacije tih 11 vozila kombiniranom potrošnjom dizela i UNP-a ostvarila su značajne rezultate na polju uštede i zaštite okoliša: dizela je potrošeno čak 37 tisuća litara manje, a emisija CO2 smanjena je za gotovo 60 tona na ovih 11 vozila. Izračunata je ušteda od približno 179.000 kuna, a trošak ugradnje DFD sustava koji je iznosio oko 285.000 kn subvencionirao je FZOEU s 40% iznosa.

Autotrolej - rezultati ugradnje DFD sustava u 11 autobusa
Riječki Autotrolej – rezultati ugradnje DFD sustava u 11 autobusa

Čakovečko komunalno poduzeće Čakom d.o.o. također je iskoristilo sufinanciranje FZOEU. Za 272.000,00 kn + PDV opremili su 11 postojećih dizelom pogonjenih vozila dodatnim UNP DFD sustavima. Projekt je sufinancirao FZOEU s 40% iznosa (108.800 kn). Izračunata je ušteda oko 29.248,20 litara euro dizela godišnje.

Za komunalna i slična poduzeća i dalje je aktualno sufinanciranje FZOEU za prbliženje postojećih dizelskih vozila ekološkim normama, a Hrvati i dalje nedovoljno razmišljaju o tome ili nedovoljno vjeruju manje zastupljenim tehnologijama. Nadamo se da će navedeni primjeri ponukati još neka javna poduzeća da se zamisle o zaštiti okoliša i značajnim financijskim uštedama.

DFD sustav - jednostavna shema
DFD sustav – jednostavna shema

 

 

Zahvaljujemo poduzeću Eko-Dizel j.d.o.o. Kutina na suradnji u prikupljanju materijala korištenih u ovom članku.