Dekoracije- novo lice kamiona

Dekoracije

dekorirani kamionHrvatski prijevoznici sa razvijenim poslom i čvrstim ugovorima sve se češće odlučuju na kupnju novih kamiona. Vjerojatno je dobar osjećaj imati kamion za kojeg ne morate strahovati da će otkazati ili praviti višednevne zastoje u najžešćoj sezoni prijevoza. I kad sredite svu papirologiju i dovezete svoj novi kamion vjerojatno ćete se diviti dan-dva i onda shvatiti da tu nešto FALI. Izgleda malo… Prazno?!

Neki proizvođači kamiona imaju u programu serijske dekorativne naljepnice koje se uglavnom moraju dodatno naručiti pri kupovini vozila. Ushićeni novi vlasnici na to često zaborave. No, nije sve još izgubljeno.

U Hrvatskoj možete naći dosta radnji koje se bave dekoracijama na teretnim vozilima, uglavnom su to tvrtke čija je osnovna djelatnost ispis reklama, tisak i slično, a postoje i (doduše rijetki) majstori koji se bave tehnikom airbrush (u prijevodu “zračni kist”).

airbrush - asterix i obelix

airbrush - wild west djevojka

Gornje dvije slike: Prelijepi primjeri oslikavanja kamiona tehnikom airbrush

Postoji nekoliko osnovnih tipova dekoracija:

  • Serijske naljepnice– dodatna oprema kod nekih proizvođača. Tipske naljepnice, srest ćete ih često. Tehnika izrade: najčešće tisak.
  • Unikatne bojane šare– Tehnika koja se isplati kod starijih vozila koja su zrela za lakirersku obnovu. Potrebna vam je dobra zamisao, pedantan lakirer i nešto veće vrijeme izvedbe zbog sušenja više boja i nijansi. U slučajevima narudžbi većeg broja novih kamiona ponekad ih odradi proizvođač u tvornici, a po zamisli kupca.
  • Dekoracije rađene rezanom samoljepljivom folijom – vjerojatno najpovoljniji način dekoriranja vozila. Dekoracije mogu biti kopija serijskih ili potpuno unikatne, ovisno o željama kupca i vještini dizajnera. Kvaliteta samoljepljivih folija bitan je čimbenik trajnosti ovih dekoracija, ako odaberete kvalitetne folije trajnost dekoracije je 5-7 godina.
  • Airbrush (zračni kist) – tehnika izrade unikatnih slika minijaturnom prskalicom i specijalnim bojama. Izrazito skupa, ali svakako i najljepša tehnika. Ljude koji se time bave možemo smatrati pravim umjetnicima. Raditi airbrush ne zna svatko.

renault magnum dekoriran naljepnicama


Vozilo uljepšano mnoštvom dodatne opreme i samoljepljivim folijama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *