DAF XF/CF – kamion 2018. godine

Vijesti - svijet
DAF XF/CF - Kamion godine 2018.
DAF XF/CF – Kamion godine 2018.

Na sajmu gospodarskih vozila Solutrans koji je održan u Lyonu 18.-23. studenog 2017. titulu međunarodnog kamiona godine žiri od 23 istaknuta europska automobilistička novinara dodijelio je DAF-u.

Prilikom preuzimanja nagrade, predsjednik tvrtke DAF Trucks Preston Freight između ostalog je izjavio: “Ova čast pripada svakome članu organizacije DAF. Svi smo mi marljivo radili da bi najbolje kamione na tržištu učinili još boljima. Rezultati toga rada su novi CF i XF, koji predstavljaju čisto savršenstvo.”

S ukupnim brojem od 104 glasa, novi DAF-ovi kamioni na drugoj i trećoj poziciji ostavili su Ivecov model Stralis sa motorom snage 460 KS, pogonjenim prirodnim plinom, te Scanijinu građevinsku seriju XT.

Nove DAF-ove uzdanice karakteriziraju optimizirani 6-cilindrični motori MX-11 i MX-13, koji u kombinaciji sa posljednjim ZF-ovim 12-brzinskim automatskim mjenjačima Traxon i novom konstrukcijom DAF stražnjih osovina pružaju maksimalnu voznost, veću uštedu goriva i besprijekornu izmjenu brzina.

Komentirajući odluku žirija, njegov predsjednik Gianenrico Griffini je rekao: “Predstavljanjem nove XF/CF serije, DAF je tržištu isporučio liniju teških teretnjaka koja postavlja nove standarde na području energetske efikasnosti i ukupnih performansi.”

Ovo je peta DAF-ova titula Kamiona godine od  njezinog utemeljenja 1978. godine, posljednju je 2007.  zaslužio tadašnji model XF105.


Novi DAF XF - FT Space Cab
Novi DAF XF – FT Space Cab