DAF Trucks – povijest vožena kvalitetom

Povijest

DAF A serijaDAF Trucks N.V. danas je  u potpunom vlasništvu sjevernoameričke korporacije PACCAR INC, jednog od najvećih svjetskih proizvođača teških kamiona, odmah iza  Daimler AG i Volva. DAF Trucks je fokusiran na razvoj, proizvodnju, prodaju srednje teških i teških komercijalnih vozila. Sjedište i glavna tvornica nalaze se u Eindhovenu, proizvodnja kabina i osovinskih sklopova smještena je u tvornici Westerlo u Belgiji. Neki modeli su dizajnirani i proizvedeni u engleskoj tvornici Leyland Trucks, također u vlasništvu PACCAR-a, a koja danas proizvodi DAF kamione te komponente za autobuse i posebna vozila.  DAF radi po principu narudžbi, tako da svako vozilo zadovoljava posebne želje kupca. Da je kupac DAF-u na prvom mjestu svjedoče i visoka kvaliteta, udobnost vozača, niska potrošnja goriva, minimalna štetnost za okoliš i visoka učinkovitost transporta.

Automobil na pedale
Prva Hubova konstrukcija

Osnivač tvrtke, Hub Van Doorne rođen je 1900. godine u siromašnoj obitelji nizozemskog kovača. Školu je napustio u desetoj godini života, kada je nakon smrti oca nastavio rad u njegovoj kovačnici trudeći se prehraniti vlastitu obitelj. Nejakih mišića ipak nije uspijevao u nakani, te je bio prisiljen zaposliti se u strojarskoj radionici gdje je stekao osnovna tehnička znanja. Njegova ljubav prema kotačima bila je vidljiva već u tim godinama, kada je za svoje zadovoljstvo konstruirao automobilčić na pedale (slika desno) i eksperimentirao s neuobičajenim načinima pogona za bicikle.

Ta ljubav je 1928. godine rezultirala osnivanjem tvrtke, kada se Hubu pridružio i brat Wim. Tvrtka se u početku bavila popravcima i preradama. Suosnivač i investitor bio je izvjesni Huenges, izvršni direktor lokalne pivovare kojem je Hub Van Doorne u nekoliko navrata popravljao vozila, čime je Huenges bio iznimno zadovoljan te je odlučio podržati braću Van Doorne u ostvarenju njihove vizije.

 

1932. godine donose odluku o proizvodnji prikolica, a godine 1936. Huenges napušta tvrtku i prepušta ju braći van Doorne.

 

Trado
Vojno vozilo s TRADO pogonom

Godine 1935. Hub Van Doorne zajedno s artiljerijskim kapetanom Van der Trappenom razvija nadogradnju još jedne stražnje pogonske osovine na dotadašnjim 4×2 vojnim vozilima (na slici lijevo), patent kojeg su nazvali TRADO po početnim slovima svojih prezimena.

 

Razdoblje do 1948. godine je obilježeno radom na revolucionarnim konstrukcijama prikolica poput lagane šasije, sustava kopčanja poluprikolice sedlom urezanim u obliku slova “V” (1935. godine, sustav kakvog poznajemo i danas) , inovativnim kočionim sustavima…
Godine 1948. slijedi promjena imena iz “Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek” (“Tvornica prikolica Van Doorne”) u “Van Doorne’s Automobiel Fabriek“.

DAF serija A - proizvodnja
DAF serija A – proizvodna linija

 

Motor u "ladici"
Motor “na izvlačenje”

1949. godine predstavljaju javnosti prva dva kamiona, modele A-30 nosivosti 3 tone i A-50 – 5 tona (slika gore). Oba vozila imaju karakterističnu rešetku maske hladnjaka sa sedam kromiranih traka i postavljaju temelj koncepta kabine iznad motora, kojeg će se DAF pridržavati i u budućnosti bez čestih odstupanja. Nešto ranije iste godine patentirali su i motor za autobuse u svojevrsnoj “ladici” čijim se izvlačenjem moglo lakše pristupiti motoru zbog servisnih intervencija (slika desno).

 

Razdoblje 1950.-1969. obilježava otvaranje tvornice Geldropseweg u Eindhovenu sa proizvodnim kapacitetom od 10-12 kamiona tjedno, te tvornice s licencom za proizvodnju Leyland motora sa kapacitetom od 4 motora po satu.

Velika potražnja za vojnim kamionima 4×4 i 6×4 rezultira konstruiranjem višenamjenskih vojnih kamiona YA318 6×4, YA126 4×4 i modelom YA328 6×6 koji zaokružuje ovu seriju vojnih kamiona, a imao je jedinstvenu H-shemu prijenosa u kojoj je svaki kotač pogonjen zasebnom kardanskom osovinom smještenom bočno, a paralelnom s glavnim kardanom (na slici dolje).

 

Prijenos zasebnim kardanima na modelu YA328 6x6
Prijenos zasebnim kardanima na modelu YA328 6×6

 

Kompanija u ovom periodu ima 2500 zaposlenih, proizvodi se 10.000-ta kamionska šasija, radi se na serijama 12 i 15 te seriji 2000 sa 11,1 litarskim  motorom po licenci Leyland i stražnjom osovinom s nosivošću od 10 tona, svojstvenoj jedino ovom proizvođaču u to vrijeme.

1958. godine braća Van Doorne ostvaruju jedan od svojih snova, proizvode mali putnički automobil, popularno vozilo s inovativnim bezstupanjskim Variomatic mjenjačem (sustav kakvog poznajemo na današnjim skuterima), a koje je u svojim brojnim inačicama (modeli DAF 600, 33, 44, 55 itd.) postiglo proizvodnju od preko 800.000 primjeraka.

DAF 600
DAF 600

1962. tvrtka iznenađuje predstavljanjem serije 2600 – novim standardom komforne vožnje sa kabinom za spavanje. 1965. Otvara se tvornica u belgijskom gradu Oevel za proizvodnju osovinskih sklopova i kabina. Iste godine Hub Van Doorne odlazi u mirovinu.

Period 1970.-1989. obilježavaju  rođenja novih generacija vozila poput F1600 – F2000 s  “tilt cabs” kabinama koje se podižu prema naprijed da bi omogućile lakši servisni pristup motoru, te novih generacija lakih kamiona – 1200 DA i 1400 DD.

1976. godine prodaju  odjel osobnih automobila Volvu, a fokusiraju se na razvoj i proizvodnju komercionalnih kamiona i autobusa.  Ovo razdoblje obilježava nova generacija vojnih vozila izrađena posebno za dansku vojsku – YA 4440.

 

Hub i Wim Van Doorne
Braća Hub i Wim Van Doorne

Krajem sedamdesetih DAF ostaje bez svojih osnivača (Wim Van Doorne preminuo je 1978, Hub Van Doorne 1979. godine). No, tvrtka i dalje raste, predstavljaju se novi modeli N 2800 s pogonom 6×4 i šasijom za kipere,  2100 i 2300 serija vozila, također i 2500 DHS serija sa drugom generacijom  8,25 litrenih diesel motora.

 

1987. godine DAF preuzima englesku tvrtku Leyland. Osniva se tvrtka pod imenom  DAF B.V., spajanjem DAF Trucks, Leyland i Freight Rover (preko 50% u vlasništvu DAF-a).

DAF 95 1988
DAF 95 god.1988.

Godine 1988. DAF predstavlja inovativnu seriju 95, koja im iste godine donosi i prvu titulu Europskog kamiona godine, a koja se odlikovala komforom za duge rute, izvrsno ovješenom kabinom i već dokazanim ATi (“advanced turbo intercooling”) motorima u varijantama 310, 350, 360, 400 I 430 KS te 16-brzinskim ZF mjenjačima.

 

1991. – Predstavljanje serije 45 – nove generacije lakših kamiona za međugradski i regionalni distribucijski transport. Predstavlja se i druga generacija serije 95.

1993. tržište komercijalnih vozila doživljava kolaps, osobito u Velikoj Britaniji, o kojoj DAF zbog visokog udjela na tamošnjem tržištu iznimo ovisi. DAF proglašava bankrot. Ipak, vodeći manageri tvrtke otkupljuju danski dio DAF-a i engleski Leyland, te tako spašavaju oslabljeni DAF od potpunog potonuća. Kroz nekoliko tjedana formira se nova kompanija – DAF Trucks N.V.

1996.- PACCAR, vodeća američka grupacija (u vlasništvu brandova Kenworth i Peterbuilt) preuzima DAF i osigurava mu sigurniju budućnost.
Nakon višegodišnjih kriza i promjena vlasništva slijedi mirnije razdoblje sa priznanjima kupaca i učestalim nagradama za Međunarodni kamion godine (1998, 2002, 2007. godine). DAF je prvi proizvođač koji je u cijelom svom proizvodnom programu ponudio diesel-motore s EEV (Ekološki prihvatljiva vozila) oznakom.

Kamion godine 2007 - DAF XF105
Kamion godine 2007 – DAF XF105

DAF u Hrvatskoj – Iako je na našem tržištu slabije zastupljen, struka sve više prepoznaje DAF kao kvalitetan i poželjan brand kamiona te je za očekivati da će ta vozila biti sve češća slika na našim cestama.


U nastavku pogledajte još nekoliko fotografija: