DAF-ov MX-13 u Euro 6 verziji

Vijesti - svijet

DAF-ov motor MX-13 u Euro 6 verziji

Motor MX-13 grupacije Paccar proizvodit će se od početka 2013. godine u Euro 6 verziji. Da bi motor zadovoljio Euro 6 normu prošao je znatne modifikacije, a cijela je prilagodba olakšana iskustvima koje je grupa Paccar stekla na tržištu USA prilagođavajući tamošnje motore također zahtjevnoj američkoj ekološkoj normi EPA010.

Novi motor ostvaruje rezultate u okvirima Euro 6 zahvaljujući kombinaciji sustava EGR (recirkulacija ispušnih plinova), SCR (selektivni katalizator), turbo-punjača s varijabilnom geometrijom i filtera čestica. Glavni novi elementi motora su spomenuti varijabilni turbo-punjač umjesto klasičnog turbo-punjača, te novi common rail sustav ubrizgavanja koji proizvodi pritisak i do 2500 bara, umjesto dosadašnjih 2000. Osim povećanog pritiska, sustav ubrizgavanja omogućuje veće raspršenje goriva koristeći predubrizgavanje, post-ubrizgavanje te njihovu kombinaciju.

Također je drugačijim razmještajem vanjskih komponenti motora (hladnjak sustava EGR, turbo punjač) smanjena njegova ukupna veličina. Za očekivati je da se ovo poboljšanje odrazi na povećanju volumena kabine kamiona.

Jedan od poteza DAF-a koji se očekuju uporedo s lansiranjem Euro 6 motora jest i ograničenje brzine na 85 km/h, jer je to jedan od glavnih uvjeta za izrazite uštede goriva na koje cilja DAF-ov ATe program (“Advanced Transport Efficiency”).


{oglas}


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *