DAF A1600 iz 1968. – najstariji DAF još uvijek u komercijalnoj uporabi

Povijest

Najstariji DAF u komercijalnoj uporabi - A1600 iz 1968. godine

“Naš kamion jest star 50 godina, ali još je daleko od umirovljenja”. Nakon međunarodne potrage, DAF je pronašao najstariji DAF kamion koji je još uvijek u komercijalnoj upotrebi, a u pogonu je gotovo svaki dan. Kamion o kojemu je riječ je zapanjujuće živahan A1600 u vlasništvu Fritsa i Nickyja Hoefnagelsa, koji ga koriste za prijevoz svoje zabavne mašine po zabavnim parkovima širom Nizozemske. “Da, naravno da ga koristimo kao i svaki drugi kamion”, rekao je Frits. “A što bi drugo s DAF kamionom?“.

DAF je najavio traženje najstarijeg kamiona početkom 2018. godine, u kojoj je tvrtka obilježavala svoj 90. rođendan. Pretraživanje je započelo videom na društvenim medijima koji prikazuje trgovca stokom koji upravlja svojim DAF-ovim kamionom diljem Irske još od ranih 1980-ih. Video je pregledan gotovo pola milijuna puta, što je izazvalo lavinu prijava za titulu. Odgovori su dolazili iz svih krajeva svijeta, a najstariji je kamion pronađen gotovo u stražnjem vrtu tvornice DAF u Eindhovenu, u selu Bakel.

DAF je bio preplavljen izvješćima o vozilima koja su bila u uporabi od kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih. Ali nisu svi ovi veliki kamioni ispunili kriterije; pobjednik je morao biti kamion koji se još uvijek redovito koristi za komercijalni prijevoz na javnim cestama.

Najstariji DAF u komercijalnoj uporabi - A1600 iz 1968. godine

Ponosni vlasnik najstarijeg DAF kamiona je obiteljska tvrtka Hoefnagels, koja koristi kamion za prijevoz svoje zabavne mašine po zabavnim parkovima širom Nizozemske. Fotografija koju su DAF-u putem Facebooka poslali otac i sin Frits i Nicky Hoefnagels prikazuje ni više ni manje već četiri klasična DAF kamiona, sva četiri u vrhunskom stanju zahvaljujući stalnoj brizi i pažnji koju dobivaju.

“Naša lunapark-atrakcija je zabavni stroj zvani “Cake Walk”. Glavni je posao ovih DAF kamiona prebacivanje ove velike konstrukcije od sajma do sajma”, objašnjava Frits Hoefnagels: “Osim 2800 iz 1975. i 1600. od 1971., imamo dva A1600. Jedan od tih naših kamiona, DAF-ovih “žaba” (nadimak ovih kamiona zbog “žabolikog” izgleda kabine) proizveden je 1968., a drugi 1969. godine. Ne mazimo ih pretjerano zbog njihovih godina.”

“Oduševljeni smo što posjedujemo i vozimo najstariji DAF koji je još u komercijalnoj upotrebi: A1600 iz 1968.”, za kraj dodaje Hoefnagels.

Izvor: www.daf.com