Čelični vitez u lovu na brzinske rekorde

Vijesti - svijet

Iron Knight, kamion tvrtke Volvo Trucks dizajniran za pokušaj obaranja bsvjetskih brzinskih rekorda za kamione

Iron Knight, kamion tvrtke Volvo Trucks opremljen s četiri turbo punjača s intercoolerima, okretnog momenta 6000 Nm i snage 2400 KS, novi je lovac na svjetske brzinske rekorde za kamione.

Da li je ovaj osebujni kamion u tome uspio, moći ćete pogledati 24. kolovoza na Youtube kanalu tvrtke Volvo Trucks. Do tada, pogledajte najavu ovog uzbudljivog događaja:

„Iron Knight predstavlja savršen način za prikaz kompetencija i inovativne snage kompanije Volvo Trucks. Naš je cilj bio da istovremeno pružimo nove uvide u tehnička i projektna rješenja. Namjera nam je bila prenijeti nešto od toga na naše serijski proizvedene kamione”, izjavio je predsjednik i izvršni direktor kompanije Volvo Trucks Claes Nilsson.

Iron Knight opremljen je znatno modificiranim motorom D13, centralno smještenim, te I-Shift mjenjačem sa dvostrukom spojkom. I-Shift mjenjač identičan je onome na komercijalnim modelima Volvo FH, a jedina razlika je ojačana spojka izrađena od sinternih materijala čiji je zadatak efikasno prenijeti silan okretni moment na kotače kamiona.

„Kabina je proizvedena od staklenih vlakana i projektirana tako da smanjuje otpor zraka na minimum. Impresivan stav kamiona daju bočne obloge šasije sa svojim velikim kanalima koji u motor dopremaju zrak za hlađenje. Iron Knight projektiran je privlačno i snažno, a inspiriran je trenutačnim modelom Volvo FH. Morate samo pogledati vozilo kako biste shvatili da je to istinski brz kamion. Čak i kada stoji, izgleda kao da se kreće”, kaže Atterbury, viši projektant u kompaniji Volvo Trucks.

Iron Knight pokušat će srušiti svjetski rekord u dvije kategorije: 500 i 1000 m pri kretanju s mjesta, a vozit će ga vozač utrka Boje Overbrink.


Iron Knight, kamion tvrtke Volvo Trucks dizajniran za pokušaj obaranja bsvjetskih brzinskih rekorda za kamione