CB radio veza

Oprema

Tomislav MemedovićCB stanica je već odavno postala sredstvo pripomoći i suradnje u svakodnevnom životu vozača, a mnogim vozačima i svojevrstan hobi.

Da bi o tom komunikacijskom sredstvu saznali nešto više, poželjno je obratiti se nekom tko je dovoljno stručan u tom fahu.

Jedan od takvih ljudi sigurno je i Tomislav Memedović iz Oriovca, na vezi poznatiji kao CB Janje, predsjednik sekcije “Orios” pri CB radio klubu “Marsonia” iz Slavonskog Broda.

 

Radio-antena
Antena u dvorištu

Istaknuti radioamater Tomislav svoju je dvadesetogodišnju ljubav prema radio komunikacijama prenio i na suprugu i sina. Detalj kojeg ćete odmah primjetiti, a po kojem se njegovo dvorište bitno razlikuje od susjednih jest dvadeset i četiri metra visoka radio-antena. U kući je jedna prostorija potpuno posvećena radio-vezi, nalazi se tu svašta, od raznih radio-stanica, walkie-talkie radio veza do gotovo muzejskih primjeraka CB-stanica. I, naravno – do onih najnovijih i najsuvremenijih.

 

Tomislava smo pitali što je to zapravo CB, koje se frekvencije koriste u CB opsegu te koje su zakonske regulative korištenja CB-stanica i pravila ponašanja na radio valovima, a također i iz kojih razloga je svakom korisniku CB-stanice poželjno biti radioamater:

“CB veza (Citizens Band, građanski opseg) jest radio-veza za široke mase, tj. radio-veza koju bi trebali moći koristiti svi koji žele, bez posebnih dozvola ili osposobljavanja. Trenutno HR-propisi u potpunosti podržavaju CEPT-normu koja sadrži 40 kanala u FM frekvencijskom opsegu od 26.965 do 27.405 MHz, a snaga CB signala ograničena je na 4 W. Postoji još i prijedlog nekih domaćih radioamatera za proširenje opsega rada na još 40 kanala određenih na nacionalnoj razini, no to bi dodatno zakompliciralo stvar jer dosadašnje CB-stanice podržavaju samo kanale prema CEPT-normi te bi ih takvi propisi učinili nekonkurentnim.

CB stanica - stara
CB stanica nekad…
CB stanica
… i sad

Što znači CEPT? CEPT je skraćenica za European Conference of Postal and Telecommunications Administrations, zapravo jedan standard koji važi u 48 država Europe. Dakle, 48 europskih država za osnovu svog propisanog CB-opsega ima 40 kanala propisanih CEPT-normom, a na nivou samih država-članica uređeno je da li će taj opseg biti dodatno proširen.”

Da ne odemo previše u širinu… CB kanal rezerviran za vozače u Hrvatskoj je 15.kanal (27.135 MHz). Prva Tomislavova reakcija na spomen 15. kanala jest “Kanal na kojem vlada silan nered”… Naime, 15. kanal bi trebao biti kanal na kojem se slušaju i objavljuju informacije o stanju u prometu, mogućim zastojima, obilascima te slične informacije koje pomažu u svakodnevnom radu vozača. Međutim, taj kanal mnogi koriste za međusobna prepucavanja i slične nebitne razgovore koji zakrčuju vezu.

Svatko od nas može imati CB-stanicu bez posebne dozvole, no zašto je dobro biti član nekog CB-kluba?

“Prvenstveno iz razloga edukacije o tehničkim pitanjima te pravilima ponašanja na vezi, ali nije naodmet ni evidencija CB-stanica. Na primjer, na gradilištu ceste C5 do sada je nestalo već desetak CB-stanica iz kamiona vozača zaposlenih na izgradnji. A gdje će ih policija tražiti? Vjerojatno prvo u kamionima. Dakle, ukoliko je vaša CB-stanica u evidenciji pod nekim serijskim brojem, manja je vjerojatnost da ćete biti sumnjivac u nekom takvom slučaju. Osim toga, CB-klubovi vas mogu uputiti u kataloge opreme i nabavku uređaja direktno od proizvođača, tako da ćete time izbjeći “deranje” kože s leđa od strane raznih švercera CB- opremom. Što se tehničke strane tiče, dobro je biti educiran jer se zna dogoditi da se spajanjem neodgovarajuće opreme električki spale sklopovi CB-stanice.
Također vas CB-klubovi mogu uputiti u CEPT propise, jer jedino stanica s CEPT certifikatom može ići svuda preko granice, a neke države su striktne u vezi kontrole CB-uređaja koji ulaze u njihovu zemlju. Osim toga, kao član CB-kluba lakše ćete riješti problem poput manjka nekog konektora ili slično, jer se CB amateri međusobno rado pomažu.”

Tomislav Memedović
Tomislav Memedović u najdražem okružju

Na pitanje što je zapravo najveći gušt svakoga radioamatera, CB Janje je odgovorio da su to sudjelovanja na raznim takmičenjima i rezultati koje predan radioamater na njima može postići, a također i pridruženje svakog novog člana CB klubu. “Marsonia” trenutno broji gotovo 200 članova i simpatizera kluba u fazi registracije. Ovim putem želimo im i dalje mnogo uspjeha u radu.

A sam Tomislav je na kraju razgovora napomenuo da je uvijek spreman pomoći, bilo da se radi o upitu za članstvu u klubu, ili  o nekom tehničkom problemu.

Možete ga dobiti na vezi, samo poslušajte kad se CB Janje javlja u eter.

 

 

Krunoslav Turda

www.hr-kamioni.comOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *