Brigom o kotačima do manje potrošnje

Tehničke teme

Volvo & Michelin testAko se kamion vozi s optimaliziranom geometrijom kotača te odgovarajućim gumama i tlakom u gumama, troškovi za gorivo godišnje se mogu smanjiti za 8.000 eura. To je zaključeno tijekom testiranja koja su zajedno proveli proizvođač guma Michelin i kompanija Volvo Trucks.

Na gorivo otpada jedna trećina operativnih troškova kamiona. Ako pretpostavimo da prosječni europski tegljač na velike udaljenosti godišnje prijeđe 160.000 kilometara i na 100 kilometara potroši 30 litara goriva pri cijeni dizela od 1,1 euro po litri, godišnji troškovi za gorivo prelaze 50.000 eura. Srećom, nije potrebna nikakva znanstvena revolucija kako bi se ti troškovi bitno smanjili.

„Pri posjetu klijentima često primjećujemo da su kotači na kamionima i prikolicama nejednako istrošeni. To je siguran znak da je geometrija kotača nepravilna”, kaže Arne-Helge Andreassen, voditelj poslovanja za gume i podešavanje geometrije kotača na odjelu za postprodaju pri Volvo Trucks.

Stvar je u tome da se dvije trećine europskih kamiona vozi s nepravilnom geometrijom kotača. Zajedno s neodgovarajućom vrstom guma te nepravilnim tlakom u gumama to dovodi do bitno veće potrošnje goriva.

Kako bi dobili realne podatke o utjecaju ovih čimbenika na potrošnju goriva, kompanija Volvo Trucks surađivala je s proizvođačem guma Michelin u opširnim ispitivanjima na Hälleredu, poligonu kompanije Volvo u Švedskoj.

„Odgovorni smo za troškove kamiona tijekom njegovog životnog ciklusa. Nije dovoljno samo proizvesti motore s učinkovitom potrošnjom goriva. U kompaniji Volvo Trucks radimo dosljedno i na različite načine nastojimo smanjiti potrošnju goriva naših vozila – čak i nakon što ih isporučimo našim klijentima. Cilj je ovih testiranja dati transportnim tvrtkama pouzdane dokaze o količini novca koju bi mogli uštedjeti”, objašnjava Arne-Helge Andreassen.

U testiranjima su korištena dva identična Volvo FH 4×2 kamiona opremljena 13-litarskim Euro 5 motorima s 500 KS, koji su vukli natovarene prikolice s tri osovine. Svaki kamion težio je ukupno 40 tona.

Tijekom dva tjedan kamioni su podvrgnuti mnogim testiranjima. Jedan je kamion vožen s geometrijom kotača podešenom na različite nepravilne načine.

„Ako je stražnji kotač prikolice okrenut prema rubu pločnika, to znači da prednji dio prikolice strši prema sredini ceste. To onda znači da se prikolica kreće dijagonalno, ponašajući se kao jedro koje hvata vjetar. Na cestama možete vidjeti da se mnogi kamioni kreću poprijeko”, kaže Per Nilsson iz tvrtke TruckCam, koja je osigurala opremu za mjerenja i podešavanja korištenu u testiranjima.

„Na primjer, oba prednja kotača trebala bi imati pozitivnu usmjerenost od jednog milimetra, odnosno trebali bi svojim prednjim dijelom biti zakrenuti prema unutra”, objašnjava Nilsson. „Kako kamion ubrzava te vozi ravnomjerno brzinom 80 kilometara na sat, kotači bivaju potisnuti prema van dok nisu sasvim paralelni.”

Kamion je također vožen s različitim vrstama guma i tlakom u njima.

Drugi je kamion služio kao referentno vozilo i dosljedno je vožen s optimalno podešenom geometrijom kotača.

„Trećina ukupne potrošnje goriva proizlazi iz otpora kotača pri njihovom kotrljanju. Iznimno je važno imati odgovarajuće gume na kotačima. Također je važno provjeravati tlak u gumama, budući da on bitno utječe na potrošnju goriva”, kaže Jacques de Giancomoni, voditelj odjela za tehničku podršku pri Michelinu.

Kamioni nisu bili opremljeni samo mjeračima razine goriva nego i posebnim instrumentima koji su mjerili točnu brzinu, trošenje guma, tlak u gumama, otpor prilikom kotrljanja i tako dalje.

Prije svakog kruga ispitivanja kamioni su voženi sat vremena na poligonu. Time su se motor, prijenos i stražnje osovine zagrijali, kako bi testovi bili što pouzdaniji.

Ukupni put koji su kamioni prešli tijekom testiranja nešto je veći od 1.000 kilometara. Analiza velike količine prikupljenih podataka pokazala je da se potrošnja goriva može razlikovati i do 14,5 posto ovisno o tome kako su kotači podešeni i opremljeni. Pravilan izbor guma može smanjiti potrošnju i do 11 posto. Odgovarajući tlak u gumama donosi smanjenje za 1 posto, dok podešavanje geometrije kotača može smanjiti potrošnju goriva za 2,5 posto.

To znači da je kod nekih kamiona moguće smanjiti potrošnju goriva za gotovo 15 posto. Gledamo li novčanu uštedu i na temelju gore navedenog primjera, to znači da se godišnji troškovi jednog kamiona za gorivo mogu smanjiti za 8.000 eura.

„Sve transportne tvrtke trebale bi na ovo obratiti pozornost. Kompanija Volvo Trucks ima 1.100 servisnih radionica diljem Europe. Sad ćemo se pobrinuti za to da do svih dopre ova informacija. Kad nam se klijent obrati za pomoć oko svog kamiona i prikolice dobit će najbolju moguću pomoć”, kaže says Arne-Helge Andreassen.

Mats Lidbeck iz Švedskog instituta za tehnička ispitivanja prisustvovao je testiranjima kako bi se pobrinuo da se strogo pridržavaju znanstvenog protokola.

„Mi smo neutralna treća strana u ovakvoj vrsti testiranja. To znači da pregledavamo sve metode mjerenja i brinemo se za to da mehaničari uzmu u obzir sve važne parametre. Na primjer, da su instrumenti koji se korsite prikladni i ispravno podešeni, da se uredno pridržavaju metoda testiranja, da se mjeri dovoljan broj odgovarajućih parametara”, objašnjava.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *