Bosch sigurno naprijed i na području gospodarskih vozila

Vijesti - svijet

Bosch sustavi

Boschevo poslovanje u području gospodarskih vozila poraslo je za više od 10 posto

  • Wolf-Henning Scheider: „Bosch juri punom parom“
  • Oprema za kamione, kombije i autobuse čini jednu četvrtinu ukupnog prometa poslovnog sektora Automobilska tehnologija
  • Bosch je europski tržišni predvodnik u sustavima infozabave za kamione i autobuse

Međunarodni sajam automobila IAA 2014 Hannover – Zahvaljujući porastu prometa za više od 10 posto, Boschevo poslovanje u području gospodarskih vozila uvelike doprinosi rastu Boschevog poslovnog sektora Automobilska tehnologija. Općenito, očekuje se da će Boschevo poslovanje u području motornih vozila ostvariti porast od 7 – 8 posto u 2014. godini. U tekućoj će godini društvo ostvariti jednu četvrtinu prometa sektora Automobilska tehnologija prodajom opreme za kamione, kombije i autobuse. „Boschevo područje gospodarskih vozila juri punom parom prema naprijed“, rekao je Wolf-Henning Scheider, član uprave društva Robert Bosch GmbH i glasnogovornik poslovnog područja Automobilska tehnologija na Međunarodnom sajmu gospodarskih vozila (IAA) održanom 2014. u Hannoveru. Dizelska tehnologija je i dalje glavni pokretač razvoja. U tom kontekstu, Bosch je u prednosti zbog sve strožih normi za emisije za kamione i autobuse, kao i za necestovna vozila poput traktora i građevinskih strojeva.

 

Norme za emisije povećavaju prodaju dizelskih sustava diljem svijeta

Jedan od primjera tih normi je China4. Zbog te će nove norme za emisije visokotlačni sustavi za ubrizgavanje s električnim upravljanjem te obrada ispušnih plinova biti obavezni u novim gospodarskim vozilima. Bosch je zbog toga u prednosti pred konkurencijom. Društvo je prodalo dvaput više common rail sustava nego u 2013. Zato će se ove godine otvoriti drugo Boschevo proizvodno postrojenje za tehnologiju gospodarskih vozila u Kini. Međutim, Kina nije jedina zemlja u kojoj zahtjevne norme povećavaju promet. Ove će se godine gotovo milijun sustava za obradu ispušnih plinova Denoxtronic za kamione i autobuse isporučiti diljem svijeta.

Kamioni s pristupom internetu: radna učinkovitost je na prvome mjestu
U Europi i SAD-u Bosch se usredotočio na povezivost gospodarskih vozila te dizelsku tehnologiju. „Očekujemo da će već 2016. svako novo gospodarsko vozilo u Europi i SAD-u imati pristup internetu“, rekao je Wolf-Henning Scheider. Bosch je već europski tržišni predvodnik u sustavima infozabave za kamione i autobuse. Društvo također koristi tu povezivost kako bi se povećala ekonomičnost goriva za gospodarska vozila. Primjer je Eco.Logic Motion, sustav koji koristi navigacijske podatke na temelju elektroničkog horizonta za izračun efikasne strategije vožnje. Da bi se to postiglo, Bosch povezuje pogonski sklop i prijenos s navigacijskim sustavom. Već i to donosi uštede goriva od 5 posto. Prema mjerenjima koje su obavili Boschevi klijenti, ta ušteda se može popeti do 9 posto. U budućnosti će Bosch također povezivati sustave za upravljanje motorom i prijenosom s internetskim podacima u stvarnom vremenu. Time će se omogućiti da se pogonski sklop gospodarskih vozila prilagodi ne samo topografiji i geometriji cestovne mreže, već i ograničenjima brzine te radovima na cesti. Točnije, da citiramo Scheidera, rezultat je optimizacija „na temelju informacija uživo“.

Boscheva automobilska tehnologija – blizu kupcima diljem svijeta
Da bi mogao isporučivati kupcima u Kini, Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, Bosch se pouzdaje u lokalna partnerstva i lokalnu proizvodnju. Izvan Njemačke društvo ima proizvodne pogone za dizelske sustave gospodarskih vozila u SAD-u, Brazilu, Kini, Češkoj Republici, Japanu i Indiji. Širenje globalne stručnosti u sektoru motornih vozila odražava se i u broju zaposlenih: početkom 2015. Boschev sektor Automobilska tehnologija imat će 193.000 zaposlenika, što je 13.000 više nego na početku 2014. godine. Taj će se porast većinom odvijati u Aziji. Nadalje, porast će i broj zaposlenih koji se bave istraživanjem i razvojem u poslovnom sektoru Automobilska tehnologija, i to s 35.000 na više od 37.000 zaposlenika.

Bosch sustavi

Slika 1: U budućnosti će Bosch također povezivati sustave za upravljanje motorom i prijenosom s internetskim podacima u stvarnom vremenu. Time će se omogućiti da se pogonski sklop gospodarskih vozila prilagodi ne samo topografiji i geometriji cestovne mreže, već i ograničenjima brzine te radovima na cesti.

 

Bosch sustavi

Slika 2: Povezivost kamiona i autobusa putem interneta. Bosch je već europski tržišni predvodnik u sustavima info-zabave za kamione i autobuse.