BlueTec logo

BlueTec

BlueTec logo

Mercedes-Benz je ovih dana prodao 80 000-ti kamion pogonjen BlueTec motorom.

BlueTec je Mercedesova inačica SCR tehnologije koja već neko vrijeme zadovoljava Euro4 i Euro5 norme, a nalazi se u ponudi vodećih proizvođača kamiona. Tehnologija se zasniva na kombinaciji posebno projektiranih motora u kombinaciji s najnovijom varijantom SCR-kataliziranog ispuha. Krajnji rezultat je smanjenje štetnih dušičnih oksida koji su uz ispušni ugljični monoksid najveći neprijatelj okoliša.

Sustav se temelji na dodavanju AdBlue neotrovne tekuće supstance u ispuh vozila, koja se potom pod utjecajem vreline ispušnih plinova pretvara u amonijak potreban za kemijsku reakciju u keramičkom SCR-katalizatoru. Katalitička reakcija zatim pretvara dušični oksid u dušik i vodu – neškodljive supstance već zastupljene u prirodi.

BlueTec - shema funkcioniranja sustava

Na slici – prikaz funkcioniranja BlueTec sustava

SCR tehnologija je svakako jedan od predvodnika borbe za smanjenje štetnosti ispuha motornih vozila u vremenu kada ekološka osvještenost postoji tek u jadikovanju nad statističkim podatcima globalnog zatopljenja. Nadamo se da će ovakvih pozitivnih primjera u skorijoj budućnosti biti sve više.