MAN diesel i MAN e-mobility

Bliži li se posljednja vožnja Diesel kamiona?

MAN diesel i MAN e-mobility
Jedan od prvih MAN kamiona s Diesel motorom i električni MAN e-mobility

Kamioni s Diesel motorima terete prevoze gotovo stotinu godina. Čak i više, ako u obzir uzmemo pojavu prvih kamiona s Diesel motorom, no tek je dvadesetih godina prošlog stoljeća Diesel motor ostvario karakteristike i pouzdanost dovoljne za masovnu eksploataciju (1923. godine MAN počinje testirati direktno ubrizgavanje na Diesel motorima, Benz proizvodi kamion s ubrizgavanjem u predkompresijsku komoru, a 1927. godine predstavljena je prva Bosch pumpa). Dominacija Diesel motora nad Otto motorima među teretnjacima dogodila se ubrzo, prvenstveno zbog osnovnih karakteristika Diesel motora – veći okretni moment i razvijanje maksimalne snage pri nižem broju okretaja, što je u konačnici značilo i veću pouzdanost i trajnost Diesel motora. 

Prenapučenost planete Zemlje i ekspanzija potrošačkog načina života njezinih stanovnika doveli su do utrostručenja potrošnje fosilnih goriva od početka 70-ih godina prošlog stoljeća do danas, a samim time i zagađenosti atmosfere. 

Već nekoliko desetljeća svjedoci smo nastojanja za redukcijom štetnih sastojaka ispušnih plinova: Euro1 standard uveden je 1992. godine, a 2025. godine očekuje se Euro 7.

Sve teže postizanje traženih ekoloških normi već je dovelo do nestanka nekih vrsta vozila s europskog tržišta, npr. japanski proizvođači motocikala posljednjih godina odustaju od V-twin cruisera, osobito onih većih zapremnina, jer bi razvijanje sustava smanjenja štetnih plinova u ispuhu koštalo previše u odnosu na potražnju za tim tipom vozila koja konstantno stagnira. Nasuprot tome, potražnja za komercijalnim cestovnim vozilima u stalnom je porastu, što svako ulaganje proizvođača u praćenje rastućih ekoloških normi ili u neke sasvim druge vrste pogona čini ekonomski isplativim. Tako su dojučerašnji “alternativni pogoni” u komercijalnom prijevozu robe i putnika već postali stvarnost. Prošlo je već više od 10 godina otkad su vlasti razvijenijih europskih gradova počele uvoditi  komunalna vozila na električni pogon, ili neki od drugih alternativnih oblika pogona (CNG, LNG, DFD, bio-DME…). Komunalna vozila ubrzo su slijedili gradski dostavljači, ponekad motivirani ekološkim poticajima, ponekad najavom obavezne uporabe “zero emission” vozila (vozila s nultom stopom emisije štetnih plinova) u bliskoj budućnosti. Trenutno 40-50 gradova Europe postupno uvodi ili planira uvesti “zero emission” zone za sva, ili barem za komercijalna vozila, dok su “low emission” zone (zone niske dozvoljene emisije štetnih plinova) u nekim gradovima već odavno stvarnost (npr. u Rotterdamu, gdje je norma Euro6 obavezna za prijevoz kamionima). 

Električni pogon lakih dostavnih i komunalnih kamiona, najviše favoriziran od svih oblika alternativnog pogona, u europskim gradovima više nije novost. On je već neko vrijeme aktualan i na međugradskim relacijama, a najnovije vijesti svjedoče o približavanju ove vrste pogona i na duže relacije prijevoza tereta (vidi MAN e-mobility).

Istraživanje “European Truck Market Outlook 2022” provedeno među europskim kamionskim prijevoznicima pokazuje kako je interes za alternativne pogonske sklopove značajno porastao od prošlog takvog istraživanja (2018.): sada više od 60% svih kupaca iskazuje namjeru dodavanja kamiona s alternativnim pogonima u svoje flote prilikom sljedeće kupnje. Također se razrađuju novi modeli korištenja obzirom na vlasništvo, kao što su dugoročni najam ili usluge pretplate. Takvi modeli općenito izazivaju velik interes, a kupci alternativnih pogonskih sklopova veoma su zainteresirani za njih, prvenstveno kako bi smanjili svoju izloženost riziku.

Tako je u Europi, a kako je u Hrvatskoj? U Hrvatskoj samo prenosimo europske vijesti o elektrifikaciji voznih parkova, te povremeno pompozno napušemo neki naslov u stilu “Prvi električni kamion smećar u Hrvatskoj” (Virovitica, kolovoz 2021.), dok pažljivije čitanje odaje da se radi o kamionu na hibridni pogon, kakvi u Europi već odavno nisu vijest za naslovnice, već sasvim uobičajena, svakodnevna pojava.

U Hrvatskoj će dizel još dugo voziti.