Automatizirana vožnja: Bosch holivudsku fantastiku pretvara u stvarnost

Sigurnost

Inovativni elektronički sigurnosni sustavi nakon svoga predstavljanja u segmentu proizvodnje osobnih vozila redovito se primjenjuju i u industriji teretnjaka. Zavirimo skupa u razvojne strategije tvrtke Bosch, jednog od vodećih svjetskih proizvođača na ovom polju.

Bosch Traffic Jam Assist

  • Automobili opremljeni Boschevom tehnologijom već mogu voziti sami
  • Bosch razvija automatiziranu vožnju u Kaliforniji i Njemačkoj
  • Boschevi su senzori oči i uši suvremenih vozila
  • Boschev iBooster utire put za automatiziranu vožnju
  • Bosch će predstaviti svoj asortiman tehnologije na Sajmu inteligencije za
    vozila

K.I.T.T. dobiva ulogu na sajmu CES u Las Vegasu

Hollywood je to prvi učinio: u 1980-ima ta je tvornica snova proizvela akcijsku seriju „Knight Rider” u kojoj se pojavljuje automobil Pontiac Firebird Trans Am imena K.I.T.T. koji govori i, što je važnije, sam vozi. Gotovo 30 godina kasnije automatizirana vožnja nije više samo televizijska fantastika. „Bosch korak po korak pretvara znanstvenu fantastiku u stvarnost”, kaže dr. sc. Dirk Hoheisel, član uprave društva Bosch.

Automobili opremljeni Boschevom tehnologijom već mogu voziti sami u određenim situacijama, poput prometnih gužvi ili prilikom parkiranja.  Bosch će predstaviti svoja rješenja na Sajmu inteligencije za vozila u sklopu Sajma potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu (6. – 9. siječnja 2015.).

Bosch - razvoj naprednih sigurnosnih sustava

Kao jedan od vodećih pružatelja rješenja mobilnosti u svijetu, Bosch od 2011. razvija automatiziranu vožnju na dvjema lokacijama – u gradovima Palo Alto u Kaliforniji i Abstatt u Njemačkoj.  Timovi na tim lokacijama mogu se pouzdati u pomoć svjetske mreže koju sačinjava više od 5.000 Boschevih inženjera s područja sustava pomoći vozaču. Boscheva motivacija za taj razvoj jest sigurnost. Procjenjuje se da diljem svijeta svake godine 1,3 milijuna ljudi izgubi život u prometnim nesrećama, a brojke su u usponu. U 90 posto slučajeva uzrok nesreće ljudska je greška.

Bosch Traffic Jam Assist

Od predviđanja naglog kočenja do pomoći u prometnoj gužvi

Olakšati vozačima posao u kritičnim prometnim situacijama može spasiti živote.  Istraživanja pokazuju da bi se samo u Njemačkoj do 72 posto svih sudara straga koji završe kobno moglo izbjeći kad bi svi automobili bili opremljeni Boschevim sustavom predviđanja naglog kočenja. Vozači također mogu sigurno i uz minimalnu količinu stresa doći do svojih odredišta koristeći se Boschevim asistentom za pomoć u prometnim gužvama. Pri brzinama do 60 kilometara na sat asistent automatski koči u gustom prometu, ubrzava i zadržava automobil u jednoj traci.
„Bosch očekuje prodaju u vrijednosti od jedne milijarde eura u 2016. zahvaljujući sustavima pomoći vozaču”, rekao je Hoheisel.  Sustavi pomoći vozaču kamen su temeljac automatizirane vožnje koja će postupno postajati sve zastupljenija.
Bosch već cilja na visoko automatiziranu vožnju tijekom koje vozači neće morati stalno nadzirati vozilo.  „S Boschevim pilotima za autocestu, do 2020. godine automobili će automatizirano voziti autocestama, od ulaza do izlaza”, predviđa Hoheisel.  U desetljeću koje slijedi vozila će biti potpuno automatizirana, sposobna za rješavanje svake moguće situacije.

Boschevi su senzori oči i uši automobila

Automatizirana vožnja utječe na svaki aspekt automobila – pogonski sklop, kočnice, upravljanje – i zahtijeva opsežnu stručnost sustava.  Temelji se na senzorima koji koriste radar, video i ultrazvučnu tehnologiju, koje Bosch već godinama proizvodi na milijune.

„Senzori su oči i uši koji omogućavaju vozilima da percipiraju svoju okolinu”, rekao je Hoheisel.  Snažan softver i računala obrađuju prikupljene informacije i osiguravaju sigurno i ekonomično kretanje automatiziranog vozila prometom. Kako će vozila postupno preuzimati sve više i više zadataka vožnje, tako će sustavi koji su neophodni za sigurnost poput kočnica i upravljanja morati zadovoljiti posebne zahtjeve.  Za slučaj da jedna od ovih komponenti zakaže, potreban je rezervni sustav da bi se osigurala maksimalna raspoloživost. Bosch već ima takav rezervni sustav za kočnice:  iBooster, elektromehanički pojačivač sile kočenja.  I iBooster i sustav za kontrolu kočnica ESP (elektronički program stabilnosti) razvijeni su za kočenje automobila – nezavisno jedan od drugoga – bez potrebe za intervencijom vozača.

iBooster: neophodan za automatiziranu vožnju

Na taj način Boschev iBooster ispunjava neophodan zahtjev za automatiziranu vožnju. Pojačivač sile kočenja može samostalno pojačati pritisak kočnica tri puta brže od sustava ESP. Ako sustav za predviđanje naglog kočenja prepozna opasnu situaciju, vozilo se mnogo brže zaustavlja.  U isto vrijeme, iBooster može osigurati i nježno kočenje potrebno za automatsku kontrolu razmaka ACC sve do potpunog zaustavljanja. Osim toga, gotovo je bešuman.
iBooster je također ključan dio hibridnih i električnih automobila. Jedan je razlog za to činjenica da mu za rad nije potreban vakuum koji se inače treba pripremiti u složenom postupku pomoću motora s unutarnjim izgaranjem ili vakuumske crpke.  Drugi je razlog činjenica da, zajedno s elektroničkim programom stabilnosti ESP hev (posebno osmišljenim za hibridna i električna vozila), pojačivač sile kočnica može povratiti gotovo svu energiju za kočenje i pretvoriti je u električnu energiju što proširuje radijus kretanja e-vozila.  Zahvaljujući iBoosteru, gotovo svi tipični prometni zastoji mogu se iskoristiti za povrat maksimalne energije kočenja za električni motor hibridnog ili električnog vozila.
Ako automobil treba naglo zakočiti ili ako generator ne može pružiti potrebni okretni moment kočenja, pojačivač sile kočenja stvara potreban dodatni pritisak kočnica na uobičajeni način, koristeći se glavnim kočničkim cilindrom.

Boscheva tehnologija na Sajmu inteligencije za vozila

Proizvođači automobila diljem svijeta cijene Boschevu tehnologiju i stručnost, kao što se nedavno pokazalo kada je proizvođač električnih automobila Tesla Boschu dodijelio svoju nagradu Izvrsni razvojni partner (Excellent Development Partner).  U sklopu sajma CES u Las Vegasu Bosch neće samo predstavljati svoj širok asortiman proizvoda za funkcije pomoći vozačima i sustava kočenja na Sajmu inteligencije za vozila. Društvo će također predstaviti istinsku legendu Hollywooda: automobil K.I.T.T. iz akcijske serije „Knight Rider”.

Knight Rider - Pontiac Firebird

Izvor: www.bosch.hr