Australski cestovni vlakovi

Zanimljivosti

road trains 54 m long

Novopokrenutu kategoriju “Zanimljivosti” započinjemo člankom o nečemu što se u Europi vjerojatno nikada neće vidjeti… Australski cestovni vlakovi (road trains).

Pogledajte nekoliko nevjerojatnih i za nas šokantnih fotografija…

 

 

oad train - cestovni vlak za prijevoz stoke

road train - cestovni vlak

Ovakve kompozicije postoje još i u zapadnoj Kanadi i USA, a počele su se pojavljivati i na afričkim cestama. Najekstremniji slučajevi su ipak ovi australski koje možete vidjeti na fotografijama. Kamioni raznih marki pokretani najčešće Cummins ili Caterpillar motorima snage 600 konjskih snaga vuku i po nekoliko prikolica. Čest je slučaj da je prikolica pozicionirana oko sredine kompozicije i sama opremljena motorom (tzv. “pusher” ili prikolica-gurač) snage oko 400 KS koji je elektronički usklađen s motorom vučnog vozila.

road train - cestovni vlak

road train - cestovni vlak

Na posljednjoj fotografiji možete vidjeti cestovni vlak s 29 prikolica sastavljen zbog obaranja rekorda u Guinnesovoj knjizi. Događaj se zbio u australskom gradu Bourke.

Rekord nije dugo trajao. Obaran je već nekoliko puta, a posljednji važeći je također australski – kamion Mack Titan povukao je 2006. godine kompoziciju od 113 prikolica dugu 1.474 metra i tešku 1.300 tona.


 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *