30 godina kabine Globetrotter

Povijest

Prvi globetrotterKada je kabina Globetrotter prvi put predstavljena, u Volvu su očekivali da će prodati par stotina kabina godišnje. Ali ovaj je proizvod, iako namijenjen za usko tržište, uskoro postao vrlo tražen.Sada, 30 godina nakon što je plasirana na tržište, 90 posto Volvo kamiona modela FH ima kabinu Globtrotter.

Vozačeva okolina i prvoklasna udobnost još uvijek su ključni koncepti kabine Globetrotter.

Kabinom Globetrotter kompanija Volvo željela je ponuditi sigurniju verziju kabine za transport na duge relacije. Tijekom 1970-ih transporti iz Zapadne u Istočnu Europu postajali su sve češći. Putovanja su trajala nekoliko dana i bilo je uobičajeno da dva ili više vozača dijele jedan kamion i voze u smjenama.

Često su jedino dostupno rješenje za smještaj u kamionu bile plastične nadgradnje, koje nisu bile pretjerano sigurne. Tvrtka Volvo željela je ponuditi sigurnija, udobnija rješenja.

Predviđanja o slaboj prodaji uskoro su se pokazala netočnima. Kabina Globetrotter udovoljila je potrebama koje nitko nije predvidio. Umjesto opskrbljivanja samo uskog specijaliziranog tržišta, Volvo je otvorio potpuno novo tržište.

Razvoj današnje kabine

Tijekom 1980-ih Volvo je prvi predstavio revolucionarni razvojni koncept za kamionske kabine. Umjesto da se usredotoče na kamion, u Volvu su pri dizajniranju kabine na umu imali potrebe vozača. Kao dio projekta za usavršavanje kabine, izgrađen je model u prirodnoj veličini i korišten na izložbama automobila diljem svijeta za istraživanje pozicija vozačeva sjedala.
Preko 2.000 vozača kamiona pomoglo je u razvoju nove kabine sjedenjem u modelu te odgovaranjem na upitnike vezane uz različite značajke kamiona. Nakon 11 godina razvoja proizvoda, nova kabina Globetrotter predstavljena je zajedno s novom serijom FH kamiona 1993.

„Nema sumnje da je kabina Globetrotter iznimno doprinijela uspjehu koji je Volvo postigao tijekom godina. Sigurnost nam je oduvijek bila jedna od ključnih vrijednosti, a ovo najbolje pokazuje da se naši napori isplate”, kaže Claes Nilsson, predsjednik Europske divizije kompanije Volvo Trucks.

Kabina Globetrotter otada je neprekidno usavršavana i dograđivana. Godine 1996. kompanija Volvo predstavila je Globetrotter XL, prvi kamion s kabinom unutrašnje visine 193 cm. Okolina vozača poboljšana je novim sjedalima i novom instrumentom pločom 2002. godine, a novi audio i video sistemi dodani su 2008. Između ostaloga, nova je oprema uključivala i sklopivi krevet koji se mogao namjestiti na niz različitih načina i okretno sjedalo za putnike.

Budućnost kabine

Trenutačni propisi ne dozvoljavaju nikakve promjene na vanjskim dimenzijama kabina. Međutim, stalno se ulažu napori da se dostupni prostor što bolje iskoristi te da se kabina Globtrotter prilagodi novim propisima.
„Koncept Globetrottera bio je način da se objedine inteligentna rješenja vezana uz kabine i optimiziraju  uvjeti za sigurno, udobno radno okruženje u ograničenom prostoru. I dalje radimo na tome“, kaže Rikard Orell, direktor odjela za dizajn pri Volvo Trucks. „Jednako je važno osigurati povećanu sigurnost te naprednu komunikacijsku opremu. Zahvaljujući skandinavskom dizajnu usredotočenom na oblik, svrhu i kvalitetu, koncept kabine Globetrotter ostat će uspješan i ubuduće.“

Prekretnice:

  • 1979: Konstruirana je prva kabina Globetrotter. Volvo je prvi proizvođač u čijoj se ponudi nalazi cjelovito rješenje za udobnu vožnju i boravak u kamionu.
  • 1993: Predstavljena je unaprijeđena kabina Globetrotter za nove modele FH Volvo kamiona, koja ubrzo postaje najprodavanija kabina kompanije Volvo.
  • 1996: Kabina Globetrotter predstavljena je kao varijanta kabine, s unutrašnjom visinom od 193 cm od poda do stropa.
  • 2002: Okolina vozača poboljšana je novom instrumentom pločom i novim sjedalima, uz ostalu opremu.
  • 2008: Kabina postaje prostranija. Audio i video sustavi su nadograđeni te je dodan novi sklopivi krevet koji može poslužiti i kao stolica. Također je moguće ugraditi i okretno sjedalo za suputnike.

Filmovi uz članak:


Film1      Film2


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *