Prijevoznici HOK-a

10. Susret prijevoznika Hrvatske obrtničke komore

10. Susret prijevoznika HOK-a, Crikvenica
10. Susret prijevoznika HOK-a, Crikvenica, 16. ožujka 2018.

Broj obrtnika prijevoznika smanjen je za više od 17 posto u posljednjih deset godina , zbog čega je nužno zajednički poraditi na pronalasku rješenja toga problema

Jubilarni, 10. Susret prijevoznika Hrvatske obrtničke komore održan je 16. ožujka 2018. u Crikvenici, a ponovo je okupio domaće obrtnike iz branše prijevoza kako bi razmijenili iskustva i ukazali na probleme na koje nailaze u svome poslovanju.

U okviru radnih sastanaka, prezentacija, izlaganja i panela, 150 prijevoznika raspravljalo je o mogućnostima unaprijeđenja struke.
Dalibor Kratohvil, predsjednik Organizacijskog odbora 10. Susreta prijevoznika u svom je izlaganju istaknuo neke nepovoljne činjenice:

Negativan trend koji je doveo do zatvaranja 1.519 obrta koji se bave prijevozničkom djelatnosti u posljednjih desetak godina razlog je za zabrinutost, ali i povod za aktivniju suradnju HOK-a i nadležnih institucija kako bi se pronašlo rješenje tog problema i ostvarili zajednički ciljevi.

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, domaći su prijevoznici dobili snažnu konkurenciju na tržištu usluga prijevoza pa je kvalitetan zakonodavni okvir neophodan za olakšanje poslovanja, te očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u sektoru prijevoza.

Emilio Bajlo, predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a izrazio je svoje nezadovoljstvo činjenicom da susretu nisu prisustvovali i predstavnici Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture i ostalih državnih institucija koje su nadležne za prijevozničku djelatnost:

I dalje ćemo ostati otvoreni za dijalog, koji je, nažalost, ovdje izostao. Tražimo da se uvjeti poslovanja olakšaju i da se pronađe način da svi imamo jednake uvjete poslovanja.

Emilio Bajlo, predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a
Emilio Bajlo, predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a

Poseban interes izazvao je panel Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, izmjene i dopune, naglasak na prijevozu putnika održan u sklopu Susreta, okupivši relevantne sudionike iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Fakulteta prometnih znanosti, Sekcije taksi prijevoznika HOK-a i EKO taxija.
Božo Miletić, predsjednik Sekcije taksi prijevoznika HOK-a, osvrnuo se na nastojanja da se čuje struka pri izradi novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu:

Nacrt prijedloga Zakona koji je u prosincu bio na javnom savjetovanju i Nacrt koji je nakon javnog savjetovanja došao u javnost, nema podršku struke i bio bi teško provediv na terenu, s čime se slažu i ostali kolege prijevoznici. Komentari koje smo imali na predmetni Nacrt nisu usvojeni, a za to nismo dobili obrazloženje. Žao mi je što ovdje nema predstavnika Ministarstva, da ih pitamo zašto je to tako i kada će država početi brinuti o onima koji ispunjavaju sve svoje obveze, plaćaju poreze i slično.

Obrtnici u djelatnosti taksi prijevoza u svome se poslovanju već nekoliko godina susreću s nelojalnom konkurencijom, čega su svjesne i institucije. U svojim javnim istupima već duže vrijeme traže fer tržišnu utakmicu, kako bi im se omogućio opstanak na tržištu.