Kamion godine 2012. – Mercedes-Benz Actros

Vijesti - svijet

Novi Actros - Kamioni godine 2012.

Na sajmu “Trailer 2011” u belgijskom gradu Kortijku međunarodni je žiri dodijelio nagradu Međunarodnog kamiona godine 2012 (“International Truck Of The Year 2012”) četvrtoj generaciji kamiona Mercedes-Benz Actros. Automobilistički novinari iz 24 europske države specijalizirani za komercijalna vozila dodijelili su Actrosu ovu nagradu već četvrti put – sve je počelo još 1997. godine s prvim Actrosom čiji su nasljednici ponovo zavrijedili ovu prestižnu nagradu 2004. i 2009. godine.

S ukupno osam naslova, Mercedes-Benz je najuspješniji europski kamionski brand u izboru za ovu titulu koja se dodjeljuje od 1978. godine. Na ovom je izboru s osvojenim 161 bodom Actros zasjenio konkurente Tatru Phoenix (67 bodova) i Scania Euro6 gamu (50 bodova).

Actros - unutrašnjost

Novi Actros letvicu je postavio visoko. U odnosu na prethodnika, Actros Mp4 troši i do 6-7 % manje goriva u Euro V verziji, ili 3-4 % manje u svojoj Euro VI inačici. Izdašno dimenzionirana kabina postavlja nove standarde u prostranosti i ergonomiji. Ergonomski oblikovan kut “dnevne sobe” i potpuno novi koncept kreveta oduševljavaju vozače.

Novi Actros - Kamioni godine 2012.

Novi Actros rezultat je 22 milijuna kilometara dugih cestovnih testova, te investicije u razvoj i proizvodnu tehnologiju od gotovo dvije milijarde Eura. Ovakav tehnološki iskorak događa se u proizvodnji teških cestovnih transportera otprilike jednom u petnaest godina, stoga je jasno da Actrosovi takmaci za titulu Kamiona godine 2012. nisu imali gotovo nikakve šanse.

Opširnije o ovome vozilu možete pročitati OVDJE.

Na slikama dolje: Actrosovi ovogodišnji takmaci – Tatra Phoenix (zanimljiv kamion čija je najveća nesreća što se u izboru pojavio iste godine kada i MB Actros), te Scania Euro6.

Tatra Phoenix

Scania Euro6

{oglas}Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *